Guvernul calcă pedala la împrumuturi externe - are în plan 5-6 miliarde de euro pe an

Guvernul calcă pedala la împrumuturi externe - are în plan 5-6 miliarde de euro pe an
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 3 ian 2020

Guvernul vrea ca în următorii ani să împrumute de pe piețele externe în medie circa 5-6 miliarde de euro pe an, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor, analizat de Profit.ro. Suma ar urma să varieze în funcție de evoluția necesităților de finanțare și ar putea depăși astfel, cele 5 miliarde de euro împrumutate de stat de pe piețele externe în 2019, prin cele două ieșiri, din martie, când a fost luată o sumă record de 3 miliarde de euro, și iulie, când guvernul de la acel moment a atras alte 2 miliarde de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Autoritățile apelează la împrumuturi externe, în condițiile în care Guvernul are de acoperit deficite bugetare foarte mari, mai ales în 2019 și 2020, sumele pentru acestea adăugându-se la cele pe care trebuie să le obțină pentru a refinanța datoriile mai vechi ce ajung la scadență în anul respectiv.

"În prezent, conform nevoilor de finanțare estimate pentru perioada 2020-2022, Ministerul Finanțelor are în vedere atragerea de pe piețele externe în medie a 5-6 miliarde de euro/an, cu o frecvență de 2-4 emisiuni/an, în funcție de evoluția necesităților de finanțare", relevă un document al Ministerului Finanțelor.

Pentru anul 2019, necesarul brut de finanțare a fost stabilit la 90 de miliarde de lei, extrem de ridicat, din care 46,1 miliarde lei pentru deficitul bugetar, deci datorie nouă, iar restul de 44 de miliarde de lei pentru rostogolirea datoriei vechi.

GALERIE FOTO Bank of China, a patra cea mai mare instituție financiară din lume, și-a lansat sucursala din București, prima deschisă de o bancă chineză în România CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Bank of China, a patra cea mai mare instituție financiară din lume, și-a lansat sucursala din București, prima deschisă de o bancă chineză în România

În 2020, Finanțele estimează că vor avea nevoie de 40,63 miliarde lei pentru deficitul bugetar, precum și de 45,2 miliarde de lei pentru datoriile ce vin la plată, deci un total de 85,8 miliarde de lei, mai mic comparativ cu cel pentru 2019.

Situația pentru 2020 va fi, însă, îngreunată, întrucât Guvernul nu a reușit pe finalul anului trecut să împrumute toți banii de care avea nevoie, în contextul în care deficitul bugetar a fost revizuit puternic în sus în noiembrie. După cum a scris Profit.ro aici, Guvernul a rămas cu un necesar de finanțare neacoperit prin vânzarea de datorie publică de circa 9 miliarde de lei și va trebui să împrumute acești bani de pe piața internă sau de pe extern. Este, astfel, probabilă o ieșire pe piețele internaționale la începutul anului următor.

În 2020, Guvernul trebuie să refinanțeze datorie emisă pe piața internă de 33,5 miliarde lei și datorie emisă pe piețele internaționale echivalentă cu 11,7 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor