IMM Invest, ultimele date oficiale: Peste 4.750 de firme ar fi primit finanțări, 2 bănci ar fi epuizat plafonul. Datele avansate de guvernanți sunt însă contradictorii de la o săptămână la alta

IMM Invest, ultimele date oficiale: Peste 4.750 de firme ar fi primit finanțări, 2 bănci ar fi epuizat plafonul. Datele avansate de guvernanți sunt însă contradictorii de la o săptămână la alta
scris 16 iun 2020

Numărul firmelor pentru care au fost aprobate credite în Programul IMM Invest depășește, până la această dată, 4.750 de societăți, iar plafonul de garanții atins a ajuns la 3,8 miliarde lei, susțin guvernanții.

Ministrul Finanțelor spunea, însă, săptămâna trecută că se așteaptă ca, la începutul acestei săptămâni, numărul să crească la 10.000 de companii.

În plus, datele avansate în ultimele săptămâni de către Guvern, legate de acest program, sunt contradictorii. Astfel, în urmă cu o lună, premierul Orban susținea, în fața Parlamentului, că în programul IMM Invest au fost deja aprobate de bănci aproape 5.000 credite pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Tot Orban este cel care anunță - acum - cifra de 4.750 firme, sub cea avansată în urmă cu o lună.

La rândul său, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, anunțase, săptămâna trecută, că deja 4.000 de companii beneficiază de programul IMM Invest și că se așteaptă ca până la începutul săptămânii viitoare (această săptămână - n.r.) numărul să crească la 10.000 de companii.

Potrivit premierului Orban, acum, două bănci ar fi atins plafonul maxim de garanții care le-a fost alocat. Șeful Guvernului i-a solicitat ministrului Finanțelor realocarea plafonelor de la băncile care procesează solicitările de credit mai rapid către cele care le soluționează cu celeritate.

DOCUMENT Guvernul amână popririle și executările până la 25 octombrie. Este extinsă și facilitatea pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul amână popririle și executările până la 25 octombrie. Este extinsă și facilitatea pentru hoteluri și restaurante

Guvernul a suspendat între timp aplicarea modificărilor aduse de Parlament programului IMM Invest, prin care este dublat plafonul de garanții disponibil pentru bănci și firme la 30 de miliarde de lei. Proiectul de lege cuprinzând aceste modificări a fost promulgat de președintele Iohannis săptămâna trecută, miercuri, iar după doar o zi, mai exact în ședința de joi noaptea, Guvernul a decis suspendarea aplicării acestor modificări deoarece nu au fost notificate Comisiei Europene, de al cărei acord este nevoie pentru aplicarea oricări scheme de ajutor de stat.

Guvernul are oricum în vedere suplimentarea plafonului actual de 15 miliarde lei cu încă 5 miliarde.

Ministerul Finanțelor a împrumutat din nou cu mult peste prospectul inițial CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor a împrumutat din nou cu mult peste prospectul inițial

Guvernul a aprobat eliminarea unor proceduri în cadrul programului IMM Invest, după ce a constatat că au creat dificultăți în derularea acestuia. A fost eliminată, astfel, cerința de ipotecare a bunurilor mobile și imobile ale solicitantului de credit, iar IMM-urile nu vor mai trebui să facă dovada că au fost afectate de criza de coronavirus.

IMM Invest presupune acordarea de împrumuturi garantate de stat în proporție de 80-90% și subvenție de dobândă până la finele anului. Plafonul programului este de 15 miliarde de lei și a fost dublat recent de Parlament la 30 de miliarde de lei – modificarea nu este încă în vigoare -. Plafonul majorat ar putea mobiliza credite de circa 35 de miliarde de lei ce ar reprezenta 3,5% din produsul intern brut, respectiv 30% din soldul creditelor acordate societăților nefinanciare la finele lunii martie.

Sunt considerate IMM societățile care au un număr mai mic de 250 de salariați și cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro/active totale care nu depășesc 43 milioane euro. În legea de adoptare au fost introduse și societățile mici cu capitalizare de piață medie, care aula nivel de grup până la 500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de până la 100 de milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm invest
program imm invest
credite acordate