Guvernul a suspendat modificările aduse în Parlament la IMM Invest

Guvernul a suspendat modificările aduse în Parlament la IMM Invest
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 15 iun 2020

Guvernul a suspendat aplicarea modificărilor aduse de Parlament programului IMM Invest, prin care este dublat plafonul de garanții disponibil pentru bănci și firme la 30 de miliarde de lei. Proiectul de lege cuprinzând aceste modificări a fost promulgat de președintele Iohannis săptămâna trecută, miercuri, iar după doar o zi, mai exact în ședința de joi noaptea, Guvernul a decis suspendarea aplicării acestor modificări deoarece nu au fost notificate Comisiei Europene, de al cărei acord este nevoie pentru aplicarea oricări scheme de ajutor de stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Gemini Solutions: O cultură organizațională care încurajează hobby-urile și performanțele sportive ale angajaților CITEȘTE ȘI Gemini Solutions: O cultură organizațională care încurajează hobby-urile și performanțele sportive ale angajaților

Astfel, în Legea 75/2020, printre modificările aduse programului s-au mai numărat introducerea la beneficiari a profesiillor liberale, precum avocații sau notarii, extinderea eligibilității la grupurile de firme cu cifra de afaceri de până la 100 de milioane de euro și 500 de angajați. Totodată, condițiile de disciplină la plată au fost relaxate.

Amendamentele la proiectul de adoptare a Ordonanței privind programul IMM Invest au venit atât de la PSD, cât și de la PNL.

INTERVIU Marcel Vulpoi, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Marcel Vulpoi, despre premium în business

După promulgare, legea ar fi trebuit să intră în vigoare în 3 zile, dar Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care prevede suspendarea modificărilor menționatre  de la publicarea în Monitorul Oficial.

”Deoarece facilitățile oferite prin programul IMM Invest trebuie să respecte prevederile Comunicării Comisiei Europene privind Cadrul temporar în materie de ajutor de stat în contextul pandemiei COVID-19 (2020/C91I/01), publicată în Jumalul Oficial al Uniunii Europene din 20 martie 2020 nu pot fi implementate decât după obținerea unei decizii de autorizare din partea Comisiei Europene, se impune suspendarea aplicării prevederilor Legii nr. 75/2020 până la obținerea deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene”, arată Guvernul.

Potrivit acestuia, punerea în aplicare a modificărilor schemei de ajutor de stat aferente Programului IMM Invest fără obținerea unei decizii de autorizare a Comisiei Europene a reprezenta o încălcare a legislației europene în domeniu și ajutoarele de stat astfel acordate ar fi considerate ajutoare de stat ilegale.

”Acordarea de ajutoare de stat ilegale are drept sancțiune recuperarea acestora cu dobândă de la întreprinderile beneficiare ceea ce ar avea efecte deosebit de grave asupra situației economico-financiare a acestora, putând conduce chiar la dispariția lor de pe piață”, subliniază Guvernul.

Firmele și cetățenii vor răspunde penal în fața autorităților române și pentru spălarea de bani în țări care nu incriminează astfel de fapte CITEȘTE ȘI Firmele și cetățenii vor răspunde penal în fața autorităților române și pentru spălarea de bani în țări care nu incriminează astfel de fapte

Deputații PSD sunt cei care au susținut dublarea plafonului de garanții în baza cărora băncile vor acorda împrumuturi către firme.

Pe de altă parte, Parlamentul, la inițiativa liberalului Bogdan Huțucă, a votat extinderea programului și către “întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie”.

O astfel de firmă este definită drept întreprinderea care, “împreună cu întreprinderile pe care le controlează și întreprinderea/ întreprinderile care are/au controlul direct sau indirect asupra acesteia, are 250 de angajați sau mai mult, dar mai puțin de 500 de angajați și o cifră de afaceri anuală ce nu depășește 100 de milioane euro sau al cărei bilanț anual nu depășește 86 de milioane euro”.

OUG limita anterior programul la firmele cu un număr mai mic de 250 de salariați și cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro/active totale care nu depășesc 43 milioane euro.

ULTIMA ORĂ Guvernul va lansa două programe însumând 2,2 miliarde de euro, sub formă de granturi, pentru repornirea activității firmelor, inclusiv HORECA și transport. Ajutor și pentru comercianții din mall-uri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul va lansa două programe însumând 2,2 miliarde de euro, sub formă de granturi, pentru repornirea activității firmelor, inclusiv HORECA și transport. Ajutor și pentru comercianții din mall-uri

Consultantul fiscal Huțucă și avocatul Daniel Fenechiu (PNL) au propus și includerea pe lista persoanelor eligibile a profesiilor liberale. În categoria profesiilor liberale intră, printre alții, avocații, notarii, contabilii, evaluatorii, auditorii, consultanții, medicii, farmaciștii. Persoanele trebuie să acționeze în calitate de profesionist, potrivit Codului civil, pentru a obține împrumutul.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm invest
credite aprobate
modificari imm invest
suspendare
guvern
iogannis
lege
comisia europeaba
aviz
autorizatie
aprobare