INFOGRAFICE Dobânzile la credite au scăzut. Marjele băncilor s-au redus abrupt

INFOGRAFICE Dobânzile la credite au scăzut. Marjele băncilor s-au redus abrupt
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 iun 2020

Dobânzile practicate de bănci la credite au scăzut semnificativ în aprilie, în condițiile reducerii ratelor interbancar, în timp ce dobânzile la depozite au rămas nemodificate. Marja de câștig a băncilor pentru afacerile noi a scăzut sub 4% pentru prima oară în aproape 10 ani, în timp ce marja la afacerile în sold este la cel mai redus nivel din ultimii 3 ani, relevă ultimele date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Beneficiile soluțiilor de semnătură electronică și chatbot în contextul economic actual CITEȘTE ȘI Beneficiile soluțiilor de semnătură electronică și chatbot în contextul economic actual

Creditarea a frânat puternic în aprilie, lună aflată integral în sub restricțiile guvernamentale pentru combaterea pandemiei. Scăderea cererii de credite vine, însă, peste o perioadă de relaxare a condițiilor monetare. Dobânda cheie a fost redusă cu 0,5 puncte procentuale, la 2%, încă din 20 martie, un prim semnal dat de Banca Națională a României în contextul frânării economiei.

PFA și alte activități independente - indemnizațiile din starea de urgență sunt venituri separate, nu trebuie luate în calcul pentru depășirea plafonului, iar impozitul și contribuțiile pot fi plătite până la 15 martie 2021 CITEȘTE ȘI PFA și alte activități independente - indemnizațiile din starea de urgență sunt venituri separate, nu trebuie luate în calcul pentru depășirea plafonului, iar impozitul și contribuțiile pot fi plătite până la 15 martie 2021

Și în cazul dobânzilor practicate de bănci vedem o scădere pe aproape toată linia.

INFOGRAFICE Starea de urgență a gripat creditarea în aprilie. Creditul în lei acordat populației - prima contracție lunară în peste 7 ani. Împrumuturile noi pentru consum - cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Starea de urgență a gripat creditarea în aprilie. Creditul în lei acordat populației - prima contracție lunară în peste 7 ani. Împrumuturile noi pentru consum - cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani

Dobânda medie a pieței la creditele în lei în sold a scăzut cu 0,3 pp, la 6,65%, în condițiile scăderii atât a dobânzilor pentru creditele populației, cât și a celor pentru firme. În cazul populației, scăderea ratei de politică monetară ce a antrenat și o corecție a (referinței) ROBOR la 3 luni de la circa 3,1% în februarie, la 2,9% în martie și 2,5% în aprilie, care nu s-a văzut încă în totalitate în reducerea ratelor la creditele în curs.

„Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații

INFOGRAFICE Dobânzile la credite au scăzut. Marjele băncilor s-au redus abrupt

Mult mai agresiv a scăzut rata medie de dobândă la creditele noi, de la 6,78% la 6,05% - cel mai scăzut nivel de după decembrie 2018. Dobânda la creditele noi acordate populației a scăzut cu 1,15 pp, la 6,67%, în timp ce dobânda pentru creditele acordate firmelor a scăzut nesemnificativ, la 5,51%.

EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm

Dacă includem și comisioanele în calculul costurilor creditelor, atunci ieftinirea creditelor noi pentru populație nu mai pare atât de semnificativă. Dobânda anuală efectivă la împrumuturile noi pentru locuințe s-a redus cu 0,26 pp, la 5,49%.

INFOGRAFICE Dobânzile la credite au scăzut. Marjele băncilor s-au redus abrupt

DAE aferentă creditelor pentru consum a continuat să crească pentru a doua lună consecutiv și a ajuns de la 10% în februarie, la 10,42% în martie și 10,74% în aprilie. Evoluția vine pe fondul unei contracții adânci a vânzărilor de credite de consum, ceea ce arată că vedem o ajustare nu numai pe partea de cererea de astfel de produse, dar și pe partea de ofertă, unde condițiile se înăspresc.

Dobânzile la depozite au rămas, în general, stabile în aprilie.

Rata medie pentru depozitele în sold a rămas neschimbată, la 2,03% - 1,95% în cazul populației și 2,22% în cazul firmelor.

INFOGRAFICE Dobânzile la credite au scăzut. Marjele băncilor s-au redus abrupt

Dobânda medie la depozitele noi a crescut nesemnificativ, de la 2,08 la 2,1%, însă doar ca urmare a creșterii ratei pentru remunerarea depozitelor societăților nefinanciare cu 0,1 pp, la 2,55%, în timp ce dobânzile pentru economisirile populației au scăzut ușor, de la 1,78 la 1,76%.

EXCLUSIV Circa 3.600 de români au obținut credite Prima Casă în primul trimestru, deși plafonul de garantare a fost distribuit spre final de februarie. „Programul se derulează în aproximativ același ritm ca până acum.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Circa 3.600 de români au obținut credite Prima Casă în primul trimestru, deși plafonul de garantare a fost distribuit spre final de februarie. „Programul se derulează în aproximativ același ritm ca până acum.“

Economiile în lei se fac în continuare sub rata anuală a inflației, de 2,7% în martie și estimată de BNR la 2,8% la finele anului.

INFOGRAFICE Dobânzile la credite au scăzut. Marjele băncilor s-au redus abrupt

Scăderea dobânzilor la credite și păstrarea celor al depozite au dus la o scădere abruptă a marjei nete a băncilor atât pentru afacerile noi, cât și pentru cele în sold. Marja netă este calculată prin scăderea dobânzii medii la depozite din dobânda medie la credite.

În cazul afacerilor noi, marja netă a scăzut de la 4,7% în martie la 3,95% în aprilie. E pentru prima oară după decembrie 2010 când marja netă ajunge la sub 4%.

INFOGRAFICE Dobânzile la credite au scăzut. Marjele băncilor s-au redus abrupt

Pentru afacerile în sold, marja netă s-ar redus de la 4,83% la 4,62%, cel mai redus nivel de după septembrie 2017.

EXCLUSIV Discuții Finanțe - FMI. România ar putea împrumuta cu dobândă 1,5%, fără condiții și cu rambursare în maximum 5 ani. FMI: \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Discuții Finanțe - FMI. România ar putea împrumuta cu dobândă 1,5%, fără condiții și cu rambursare în maximum 5 ani. FMI: "Nu am primit încă o cerere formală".

Calculată după media cotațiilor din piața interbancară – ROBOR 3M – marja pentru afacerile noi s-a redus de la 3,93% la 3,53%, cel mai redus nivel de după decembrie 2010. De reținut că ROBOR 3M a scăzut în continuare ușor și în mai și că ar putea scădea și în iunie, în condițiile în care banca centrală a redus dobânda cheie cu încă 0,25 pp.

INFOGRAFICE Dobânzile la credite au scăzut. Marjele băncilor s-au redus abrupt

INFOGRAFICE Dobânzile la credite au scăzut. Marjele băncilor s-au redus abrupt

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanzi credite
rate credite
dobanzi depozite
marja banci
marja neta banci