ING: BNR va majora dobânda cheie în două rânduri în 2017, la 2,25%

ING: BNR va majora dobânda cheie în două rânduri în 2017, la 2,25%
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 9 sep 2016

Banca Națională a României va aplica două creșteri de dobândă anul viitor, în loc de patru, potrivit noii progonoze a economiștilor ING Bank.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Economiștii se așteaptă la două creșteri ale ratei cheie în a două jumătate a anului, precedate de două creșteri a facilitatea de depozit, cu o ingustare simetrică a coridorului facilităților permanente în primul semestru.

„Considerăm că este probabil ca BNR să se aștepte ca inflația să crească înainte de a acționa”, arată analiștii ING.

Vicepreședinte ANEVAR: Băncile încă fac presiuni asupra evaluatorilor CITEȘTE ȘI Vicepreședinte ANEVAR: Băncile încă fac presiuni asupra evaluatorilor

Astfel, la finele lui 2017 dobânda cheie ar urma să ajungă la 2,25%, de la 1,75% cât este în prezent, adică cu jumătate de punct procentual sub prognoza anterioară a ING.

Creșterea dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% va duce și la creșterea dobânzilor din piața interbancară. Economiștii ING cred că ratele se vor plasa între dobânda de depozit și noua dobândă cheie, ceea ce înseamnă că Robor la trei luni, indicator relevant pentru cei cu credite cu dobânzi variabile, va crește peste nivelul actual de 0,75% spre 1,5%, dacă aplicăm estimările băncii.

Estimarea pentru o bancă centrală mai prudentă în a crește dobânzile vine în condițiile în care cei de la ING cred că economia crește peste potențial. Banca a rectificat  recent prognoza privind creșterea economică pentru 2016 la 5,2%, de la 4,2%.

În cazul în care ratele reale de dobândă vor fi foarte scăzute sau negative, BNR ar putea justifica opțiunea de politică monetară prin faptul că rata naturală de dobândă pentru cel mai mare partener comercial – zona euro – este una negativă, cred cei de la ING.

CEC Bank a vândut peste 1.300 de credite finanțate din surse externe CITEȘTE ȘI CEC Bank a vândut peste 1.300 de credite finanțate din surse externe

Consolidarea fiscală, o mai bună transmitere a politicii monetare și reglementări mai stricte ar putea fi, de asemenea, argumente pentru o politică mai puțin agresivă, susțin analiștii ING.

Banca centrală ar putea să se bazeze pe măsurile de reglementare pentru a încetini creșterea creditării de lei, dacă este necesar.

BNR estimează o inflație de 2% la finele anului viitor, o creștere de la nivelurile actuale negative.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda cheie
crestere dobanda cheie