INM: BNR asigură finanțarea cursurilor de drept bancar pentru magistrați. Reprezentanții asociațiilor, invitați ca observatori

INM: BNR asigură finanțarea cursurilor de drept bancar pentru magistrați. Reprezentanții asociațiilor, invitați ca observatori
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 6 apr 2017

Banca Națională a României va asigura costurile de cazare și masă pentru cursurile de drept bancar pentru judecători de la Sinaia, transmite Institutul Național al Magistraturii, în urma unei solicitări adresate de mai multe asociații de consumatori. INM va permite, în premieră, accesul reprezentanților asociațiilor la seminar, în calitate de observatori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Patru asociații de consumatori au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii și INM, la sfârșitul lunii martie, în legătură cu cursurile de formare pentru magistrați organizate de INM în colaborare cu BNR.

Asociațiile au cerut lămuriri privind finanțarea cursurilor, în condițiile în care două dintre acestea se vor desfășura la hotelul BNR din Sinaia. INM arată că BNR va asigura cazarea și masa magistraților, iar Institutul va acoperi aceleași costuri, plus transportul pentru formatori. Alte două cursuri, care vizează aspectele generale de drept financiar-bancar, se vor ține la sediul INM din București, unde institutul va asigura masa. (Răspunsul INM poate fi citit aici)

Isărescu, întrebat despre colaborarea cu Securitatea: Este necesară o clarificare, sunt instituții abilitate să răspundă CITEȘTE ȘI Isărescu, întrebat despre colaborarea cu Securitatea: Este necesară o clarificare, sunt instituții abilitate să răspundă

Autorii sesizării, Asociația Parakletos, reprezentată de avocatul Gheorghe Piperea, Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), reprezentată de Alin Iacob, Asociația de Consiliere a Clienților Bancari și Asiguraților din România (ACCBAR), reprezentată de Loredana Hodor al Ghazi și Asociația Pro Consumatori (APC România), reprezentată de Costel Stanciu, au pus în discuție imparțialitatea BNR în contextul litigiilor dintre clienți și bănci în chestiunea clauzelor abuzive.

Formatorii INM vor fi judecătorii Diana Ungureanu și Virginia Duminică și avocatul Radu Rizoiu, transmite Institutul. Agenda nu a fost finalizată, astfel că INM susține că este lipsită de temei opinia asociațiilor că seminariile ar viza litigiile pe clauze abuzive.

La cursurile din Capitală de anul trecut, formator a fost Valentin Lazea, economist-șef BNR, care a vorbit inclusiv despre Legea privind darea în plată, și moderatori au fost Radu Rizoiu și Beatrice Popescu, consilier viceguvernator venită la BNR de la conducerea Direcției Juridice a Alpha Bank. Rizoiu și Beatrice Popescu au fost moderatori și la Sinaia, alături de judecătorul Diana Ungureanu.

La Sinaia au vorbit magistraților Alexandru Păunescu, directorul Direcției Juridice, Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere, Emil Vonovea, directorul Direcției de Rezoluție Bancară, Veronica Răducănescu, Director adjunct al Direcției de Reglementare și Autorizare și, din nou, Valentin Lazea. Subiectele atinse au variat de la “clauze abuzive” la insolvență și risc bancar.

Totodată, au fost invitate să participe la seminarii și casele de avocatură Clifford Chance Badea, Bondoc & Asociații și Bulboacă & Asociații, acestea fiind selectate din rândul caselor de avocatură cu departamente de banking&finance, din topul oficial realizat de Chambers&Partners, scrie INM.

Cele trei case de avocatură prestează servicii pentru bănci.

INM a aprobat cererea asociațiilor de a trimite câte un observator, deși arată că sesiunile de formare nu sunt de regulă deschise publicului.

Pe de altă parte, a respins solicitarea ca la aceste seminarii să fie invitate toate părțile, apărători ai băncilor, clienților, reprezentați ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, respectiv ai BNR, pentru că ar excede obiectivele științifice stabilite, anume însușirea unor noțiuni de bază în domenul economico-financiar, respectiv unificarea practicii judiciare în materie.

Decizie în instanță: Banca Românească a inserat clauze abuzive în contractele de credit de nevoi personale CITEȘTE ȘI Decizie în instanță: Banca Românească a inserat clauze abuzive în contractele de credit de nevoi personale

INM susține că nu poate face publice înregistrările evenimentelor pentru că scopul e ca participanții să-și exprime necenzurat opiniile.

Seminariile se vor desfășura în 10 aprilie și 9 octombrie la București și în 27 aprilie și 5 octombrie la Sinaia.

Pentru seminariile de la Sinaia, INM a selectat 49 de judecători, de la nivelul tribunalelor, curților de apel și al Înaltei Curți de Casație și Justiție, din cei circa 250 care s-au arătat interesați.

La București vor participa 13 procurori și 38 de judecători de la instanțe și parchete, în mare, din București și Ilfov. 138 de magistrați s-au arătat interesați de cursuri. Lista poate fi consultată aici.

Seminariile de la Sinaia sunt organizate din 2015. Listele cu magistrații selectați în anii anteriori pot fi consultate pentru 2016 și 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
asociatii consumatori
seminar sinaia
instructie judecatori
clauze abuzive