Isărescu, la Guvern: Finanțarea bugetului să fie fluidă, fără impact major asupra dobânzilor. Nevoile de refinanțare vor crește, dar BNR are lichiditate. Cîțu l-a asigurat pe Iohannis că nu vor fi probleme cu plățile

Isărescu, la Guvern: Finanțarea bugetului să fie fluidă, fără impact major asupra dobânzilor. Nevoile de refinanțare vor crește, dar BNR are lichiditate. Cîțu l-a asigurat pe Iohannis că nu vor fi probleme cu plățile
scris 11 mar 2020

În contextul efectelor epidemiei de Coronavirus asupra economiei, este importantă asigurarea unei finanțări a bugetului într-o manieră fluidă, fără impact major în ceea ce privește dobânzile, a transmis guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la reuniunea Grupului de Lucru Interinstituțional pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei Covid-19. Cu același prilej, președintele Iohannis a arătat că ministrul Finanțelor Publice l-a asigurat că nu vor exista probleme cu plățile de la buget în următoarele luni.

Guvernatorul Mugur Isărescu a arătat că a discutat cu oficialii Ministerului Finanțelor Publice, fiind nevoie de coordonarea acțiunilor autorităților în domeniu pentru a diminua impactul financiar și economic al epidemiei.

”Este importantă asigurarea unei finanțări a bugetului într-o manieră fluidă fără impact major în ceea ce privește dobânzile. Este clar că nevoile de refinanțare vor crește în perioada următoare, dar BNR poate să asigure lichiditatea necesară. Avem resursele”, a spus Isărescu la începutul reuniunii.

BNR ia măsuri de prevenție împotriva epidemiei de coronavirus. Va fi telemuncă “pe cât posibil”. Banca centrală cere băncilor să aibă planuri de continuitate CITEȘTE ȘI BNR ia măsuri de prevenție împotriva epidemiei de coronavirus. Va fi telemuncă “pe cât posibil”. Banca centrală cere băncilor să aibă planuri de continuitate

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a arătat că ministrul Finanțelor Publice l-a asigurat că nu vor exista probleme cu plățile de la buget în următoarele luni.

”M-a asigurat astăzi, la Cotroceni, când am avut discuția noastră, că nu vor fi niciun fel de probleme cu plățile în următoarele luni. Dar, sigur, pe la mijlocul anului se va trage linie, se va face, cu siguranță, o evaluare foarte serioasă și atunci, la momentul respectiv, vreau să știu că avem deja măsurile fie în curs, fie pregătite, pentru a putea merge bine mai departe”, a arătat Iohannis.

Șeful statului a arătat că liderii eurpeni se așteaptă la un recul în economie după finalizarea crizei provocate de Coronavirus, dar speră ca aceasta ”să se termine poate deja în câteva săptămâni”.

Iohannis a cerut Guvernului să găsească soluții pentru a vedea cum pot fi spirjinite mai ales IMM-urile, care nu au resurse să reziste foarte mult, dar și alte secoare afectate acum, precum transpiratorii.

Veniturile din comisioane ale băncilor s-ar putea reduce, din cauza concurenței noilor intrați pe piață CITEȘTE ȘI Veniturile din comisioane ale băncilor s-ar putea reduce, din cauza concurenței noilor intrați pe piață

La reuniune au mai participat premierul Ludovic Orban, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, și mai mulți miniștrii.

De asemenea, la această întâlnire au fost invitați reprezentanți ai structurilor asociative ale mediului de afaceri: Coaliția pentru Dezvoltarea României, Camera de Comerț și Industrie a României, Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România și Asociația Română a Băncilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
guvern
isarescu
dobanzi
impactm refinantare
buget
iohannis
plati
finante
citu