Mesajul Finanțelor: Nivelul actual al ROBOR este unul normal, cel redus din anii anteriori a fost un fenomen excepțional. Când este așteptată o stabilizare

Mesajul Finanțelor: Nivelul actual al ROBOR este unul normal, cel redus din anii anteriori a fost un fenomen excepțional. Când este așteptată o stabilizare
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 29 iun 2018

Nivelul actual al ROBOR este unul normal, consideră Ministerul Finanțelor într-un document redactat recent și prezentat acum de Profit.ro, instituția așteptându-se la o stabilizare a acestui indicator abia în a doua parte a anului, în funcție de evoluția inflației. În ultimele luni, unii politicieni au încercat să inducă populației ideea că majorarea ROBOR este determinată de acțiuni sau lipsa unor măsuri din partea Băncii Naționale a României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Indicele ROBOR influențează dobânzile pentru cele mai multe dintre creditele românilor, iar nivelul redus al ROBOR din anii trecuți a creat impresia că acesta este situația normală.

Mai este important: În contextul în care ROBOR a crescut începând din toamna anului trecut, politicienii au încercat să speculeze evoluția, iar guvernanții, pentru a evita asumarea vreunei responsabilități, au încercat să transfere “vina” majorării dobânzilor în sarcina BNR.

“Se poate afirma că nivelul actual al ROBOR, ușor peste rata de politică monetară, este unul normal, în vederea convergenței către dobânzi real pozitive și în condițiile în care ținta de inflație a BNR este de 2,5% (+/- 1 punct procentual). Mai mult, banca centrală estimează că presiunile inflaționiste se vor tempera în a doua jumătate a anului 2018, iar în acest context este de așteptat ca evoluția ROBOR să se stabilizeze”, se arată într-un document care include poziția oficială a Ministerului Finanțelor.

DOCUMENT BNR pregătește limitarea puternică a gradului de îndatorare a populației pentru creditele ipotecare și de consum, pentru prima dată după aderarea la UE CITEȘTE ȘI DOCUMENT BNR pregătește limitarea puternică a gradului de îndatorare a populației pentru creditele ipotecare și de consum, pentru prima dată după aderarea la UE

De asemenea, atenționează Ministerul Finanțelor, situația din anii trecuți, cu un ROBOR foarte redus, a fost excepția și nu ceva normal.

“Trebuie subliniat că poziționarea ROBOR la niveluri extrem de reduse în anii anteriori a reprezentat un fenomen excepțional, care a fost determinat de un cumul de factori, printre care menționăm politica economică acomodativă, deflația și condițiile specifice pieței bancare. Mai mult, majorarea ROBOR a fost anticipată de agenții economici și pe fondul așteptărilor privind schimbarea orientării politicii monetare”, potrivit Ministerului Finanțelor.

ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) este un indicator calculat zilnic de către Banca Națională a României și are ca referință media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilzate de zece bănci românești selectate de BNR, adică rata medie a dobânzii la care se împrumută între ele pe piața interbancară.

BNR a cheltuit 1,5 miliarde de euro din rezerva valutară pe intervenții pe curs în mai, cea mai mare sumă lunară după 2012, estimează ING Bank CITEȘTE ȘI BNR a cheltuit 1,5 miliarde de euro din rezerva valutară pe intervenții pe curs în mai, cea mai mare sumă lunară după 2012, estimează ING Bank

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut miercuri la 3,16%, cel mai mare nivel din mai 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
ministerul finantelor
bnr
dobanzi