OFICIAL: Titlurile de stat pentru populație vor putea fi răscumpărate înainte de termen și tranzacționate

OFICIAL: Titlurile de stat pentru populație vor putea fi răscumpărate înainte de termen și tranzacționate
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 aug 2018

Persoanele care au cumpărat titluri de stat destinate populației vor putea să le răscumpere înaintea termenului de scadență și să le vândă altor persoane, conform deciziei pregătite de Ministerul Finanțelor. Titlurile de stat cumpărate în iulie direct de populație, prin programul Tezaur, nu pot fi în prezent răscumpărate înainte de scadență și sunt netransferabile. Cei care vor răscumpăra titlurile înainte de termen vor pierde, însă, dobânda primită până la acel moment de la stat.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a scris în urmă cu o săptămână că Finanțele pregătesc astfel de facilități pentru a crește atractivitatea programului de împrumut direct de la populație.

De ce este important: Răscumpărarea înainte de scadență a acestor titluri de stat va fi derulată la valoarea nominală, dar cu deducerea cheltuielilor aferente, astfel că valoarea dobânzilor deja încasate de cumpărător va fi scăzută din suma care va fi restituită. Lipsa posibilităților de a răscumpăra anticipat este un factor care a redus atractivitatea pentru populație a acestor titluri de stat.

"În urma analizei rezultatelor primei emisiuni de titluri de stat destinate populației care a fost vândută prin intermediul Trezoreriei și oficiilor poștale ale Poștei Române, a rezultat necesitatea flexibilizării caracteristicilor acestor titluri de stat, astfel încât să poată fi acordată posibilitatea persoanelor fizice să răscumpere titlurile de stat deținute și/sau să transfere dreptul de proprietate asupra acestor titluri către un alt investitor persoană fizică, înainte de scadența acestora, pentru toate emisiunile de titluri de stat destinate populației efectuate în cadrul programului Tezaur. Cheltuielile aferente, cum ar fi cele cu dobânzile deja plătite de Ministerul Finanțelor Publice până la data răscumpărării anticipate, se vor deduce din valoarea nominală răscumpărată”, potrivit Ministerului Finanțelor.

Deficitul bugetar explodează la 1,61% din PIB la jumătatea anului. Ținta anuală de 3%, în pericol. Cheltuielile de personal și dobânzile, cele mai mari creșteri CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar explodează la 1,61% din PIB la jumătatea anului. Ținta anuală de 3%, în pericol. Cheltuielile de personal și dobânzile, cele mai mari creșteri

Mecanismul de răscumpărare anticipată sau de transfer al dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat va fi stabilit prin ordin al ministrului Finanțelor pentru titlurile de stat distribuite prin unitățile Trezoreriei Statului, respectiv prin ordin al ministrului Finanțelor și al ministrului Comunicațiilor pentru titlurile distribuite prin intermediul oficiilor poștale din rețeaua Poșta Română.

Românii au investit în luna iulie peste 786 de milioane de lei în cadrul Programului Tezaur, ediția ”Centenar”. Aceste titluri nu pot fi, în prezent, răscumpărate înainte de scadența de 5 ani, sunt netransferabile și nu se tranzacționează. Titlurile de stat au valoare de 1 leu, dobândă de 5%, scadență la cinci ani și sunt destinate exclusiv populației.

Ministerul Finanțelor a anunțat anterior că pentru acest an va împrumuta aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piața internă, similar cu nivelul propus pentru 2017, în timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro urmează să fie atrase de pe piețele externe, în creștere comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
titluri de stat pentru populatie
tezaur
ministerul finantelor