Profit de aproape 2 miliarde de lei pentru sistemul bancar românesc în primul trimestru

Profit de aproape 2 miliarde de lei pentru sistemul bancar românesc în primul trimestru
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 31 mai 2022

Sistemul bancar românesc a încheiat primul trimestru din 2022 cu un profit net în creștere atât față de aceeași perioadă din 2021, cât și față de ultimul trimestru al anului trecut. Activele nete au stagnat însă față de finele anului trecut, rata creditelor neperformante a continuat să scadă ușor în timp ce solvabilitatea a înregistrat al cincilea trimestru consecutiv de scădere, deși se menține la un nivel încă ridicat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Băncile au înregistrat un avans un profit net de 1,96 miliarde de lei în primele trei luni din acest an, cu 2,5% mai mare față de primul trimestru din 2021, respectiv de 15,9% față de trimestrul al patrulea din 2021, arată calculele Profit.ro pe baza datelor de la Banca Națională a României.
Activele nete au rămas aproape la același nivel de la finele anului trecut (+0,3%) și au crescut cu 11,6% față de martie 2021 la 641,8 miliarde de lei.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

Randamentul activelor a scăzut de la 1,33% în martie 2021 și 1,36% la finele anului trecut la 1,22% și a venit sub media ultimilor șase ani de 1,37%. Randamentul capitalurilor, la 12,87%, s-a menținut peste nivelul din martie 2021 la 12,15%, dar sub cel de la finele anului trecut de 13,28%. În ultimii cinci ani rentabilitatea capitalurilor a fost ridicată în context istoric, însă nu la nivelurile atinse înainte de criza financiară din 2008-2009.

Profit de aproape 2 miliarde de lei pentru sistemul bancar românesc în primul trimestru

Rata creditelor neperformante a continuat să scadă, însă cu doar 4 puncte de bază față de finele anului trecut la 3,31%. Față de martie 2021 scădere este ceva mai importantă, la 63 de puncte de bază. Scăderea ponderii creditelor cu întârzieri la plată de peste 90 de zile este importantă pentru bănci în perspectiva perioadei următoare, când este posibil să se vadă un efect al crizei energetice, inflației, problemelor din lanțurile de aprovizionare și al războiului din Ucraina și asupra disciplinei la plată a companiilor. BNR vrea ca băncile să reducă la sub 3% rata de neperformanță până la finele anului.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

Solvabilitatea băncilor a scăzut cu aproape 3,3 puncte procentuale față de martie 2021 la 21,37%, dar se menține în continuare peste nivelul minim de 10-12%, în funcție de bancă, și peste media pe termen lung. Rata solvabilității a scăzut pe deoparte pentru că băncile au reluat plata dividendelor către acționari după expirarea interdicțiilor din timpul pandemiei și pe de altă parte pentru că titlurile de stat (a căror randament a crescut, deci prețul a fost în scădere) au fost reevaluate cu impact negativ în baza de capital a băncilor.

Profit de aproape 2 miliarde de lei pentru sistemul bancar românesc în primul trimestru

Raportul credite/depozite a crescut pentru al cincilea trimestru la rând și a ajuns la 70,4%, după un minim de 66%, ceea ce arată că băncile găsesc mai multe oportunități pentru plasarea resurselor atrase de la clientelă. Până acum opt ani raportul era de peste 100%, sistemul fiind finanțat și din depozitele aduse de afară de grupurile financiare.

Evoluțiile în ceea ce privește profitabilitatea principalelor bănci sunt mixte, cel mai mare impact venind din variația provizioanelor. În general băncile au raportat venituri în creștere, mai ales din dobânzi - efect cumulat al creșterii ratelor de dobândă, respectiv al creșterii creditării.

Banca Transilvania a încheiat cu un profit net de 307,5 milioane de lei la nivelul băncii în primul trimestru, în scădere cu 47% față de aceeași perioadă de anul trecut. Scăderea profitabilității vine în special din trecerea de la un rezultat pozitiv din ajustările pentru depreciere – provizioane – de 136,4 milioane de lei în 2021 la o cheltuială netă de 103,2 milioane de lei în primele trei luni din acest an.

BCR a înregistrat un profit net, la nivelul grupului, de 477,5 milioane de lei, în creștere cu 12,5% față de perioada similară din 2021. Rezultatul operațional al băncii a crescut cu peste o cincime, ceea ce a compensat trecerea de la o eliberare de provizioane de aproape 35 de milioane de lei în primele trei luni din anul trecut la o alocare de provizion de peste 47 de milioane de lei în acest an. BCR nu a publicat încă rezultatele individuale la nivelul băncii.

BRD Groupe Société Générale a încheiat primul trimestru cu un profit net de 263 de milioane de lei, în creștere cu 18% față de aceeași perioadă din 2021, pe fondul creșterii rezultatului operațional cu 8% și a scăderii costului de risc de la 54 la 32 de milioane de lei.

ING Bank România a raportat, de asemenea, un profit net în creștere cu 67% la 276 de milioane de lei în primul trimestru, după o creștere de circa o cincime a portofoliului de credite, respectiv cu aproape un sfert a veniturilor totale, și o scădere cu mai bine de jumătate a costului cu provizioanele de risc la 46 de milioane de lei.

Raiffeisen Bank a raport un profit net în creștere cu o zecime în primul trimestru la 218 milioane de lei, după o creștere de o cincime a portofoliului de credite, respectiv un avans de 12% a venitului operațional, față de o creștere de 8% a cheltuielilor. Costul cu provizioanele de risc s-a majorat de la 8 la 20 de milioane de lei.

UniCredit Bank a încheiat primul trimestru cu un profit net de 44 de milioane de euro (344 de milioane de lei), în creștere cu 74% față de aceeași perioadă din 2021, pe fondul creșterii ușoare a profitului brut operațional și mai ales a scăderii cheltuielilor cu provizioanele de la 97 de milioane de lei în 2021 la un venit de 12 milioane de lei în acest an.

CEC Bank a încheiat primul trimestru cu un profit net în scădere cu o treime la 54,2 milioane de lei, deși activele totale s-au majorat cu peste o cincime. Banca de stat a înregistrat cheltuieli de două ori mai mari cu contribuția la fondurile de garantare, în timp ce cheltuielile cu provizioanele au rămas constante la 106 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit banci
profitabilitate banci
profit sistem bancar
creștere profit
credite neperformante