Programul Prima Casă a atins un nou maxim istoric al cererilor de garantare: peste 600 de solicitări pe zi

Programul Prima Casă a atins un nou maxim istoric al cererilor de garantare: peste 600 de solicitări pe zi
scris 26 mai 2017

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat că se confruntă cu un număr record de solicitări de garantare, fiind primite în medie 600 de cereri noi.

În acest context, reprezentanții Fondului au decis să adopte unele măsuri suplimentare pentru accelerarea procesul de analiză, precum extinderea programului normal de lucru al echipelor operationale, menținerea programului normal de lucru în perioada minivacanței din perioada 1-5 iunie 2017 și suplimentarea numărului de angajați în funcție de nevoile etapelor procesului de analiză.

“Ne luăm angajamentul de a derula în continuare cu profesionalism programul Prima Casă, astfel ca principalele sale avantaje - gradul mare de accesibilitate și simplitatea procedurilor de acordare - să rămână în continuare trăsăturile definitorii, care au făcut din Prima Casă un program atât de apreciat și de iubit de români”, a declarat Dumitru Nancu, președinte, director general FNGCIMM.

Programul Prima Casă a primit în acest an peste 2,5 miliarde de lei în garanții. În premieră, locuințele mai noi de cinci ani sunt favorizate printr-o sumă mai mare a creditului ce poate fi accesat de beneficiari și printr-o garanție mai mare pentru bănci în comparație cu locuințele vechi.

BNR semnalează, în premieră, riscul creșterii accelerate a prețurilor imobiliare CITEȘTE ȘI BNR semnalează, în premieră, riscul creșterii accelerate a prețurilor imobiliare

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate aproape 204.000 de garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde lei, pentru credite de circa 35 de miliarde de lei, adică 60% din stocul de credit ipotecar din sistemul bancar.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Garanția FNGCIMM  este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar și se emite la solicitarea instituțiilor finanțatoare partenere, pentru finanțări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanțator.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
fondul de garantare
fngcimm