Raiffeisen se așteaptă ca România să aibă cea mai rapidă creștere a creditului din regiune în următorii cinci ani

Raiffeisen se așteaptă ca România să aibă cea mai rapidă creștere a creditului din regiune în următorii cinci ani
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 14 iun 2017

Sistemul bancar din România este cel mai mic din Europa Centrală și de Est raportat la dimensiunea economiei, însă Raiffeisen estimează că, în perioada 2017-2022, va avea cel mai rapid ritm de creștere din regiune, grație revenirii economice, cu un avans anual de aproape 10%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

România este o speranță eternă pentru băncile străine, însă, după boom-ul din 2007-2008, activele băncilor au rămas în urma economiei. Raportul dintre activele bancare și produsul intern brut a scăzut de la 65% în 2008 la 56% în 2016, ceea ce rezervă României ultimul loc în Europa de dincoace de Germania în privința intermedierii financiare.

Raiffeisen estimează o creștere accelerată a creditului în următorii cinci ani, în condițiile în care stocul de credite era la finele anului trecut cel mai redus dintre toate piețele ca pondere în PIB, la 29%.

Solvabilitatea băncilor va scădea anul viitor, când intră în vigoare noile standarde de raportare contabilă CITEȘTE ȘI Solvabilitatea băncilor va scădea anul viitor, când intră în vigoare noile standarde de raportare contabilă

Volumul creditului va înregistra o creștere medie anuală de 9,5% până în 2022, după un ritm de 40% în perioada 2000-2010 și de 2% în perioada 2011-2016, potrivit unui raport privind sistemul bancar din regiunea ECE realizat de Raiffeisen International.

Stocul de credite ar urma să crească, astfel, de la 49 de miliarde de euro la 36 de miliarde de euro până în 2022.

Raiffeisen se așteaptă ca România să aibă cea mai rapidă creștere a creditului din regiune în următorii cinci ani

Media de creștere la nivelul Europei Centrale și de Est (ECE) este estimată la 6,8% pentru împrumuturile în monedă locală, 4,1% pentru cele în euro.

“Redobândirea atracției Europei de Sud-Est se reflectă în faptul că România ar putea avea cea mai puternică creștere dintre toate piețele din regiunea Central și Est Europeană în orizontul nostru de prognoză, în timp ce Serbia și Albania vor avea printre cele mai mari rate de creștere (a volumului de credite)”, se arată în raport.

EXCLUSIV Micii investitori merg cu reclamații la BNR și ASF pentru oferta Digi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Micii investitori merg cu reclamații la BNR și ASF pentru oferta Digi

Raiffeisen vede reluarea procesului de convergență la nivelul ECE către nivelurile din zona euro, în condițiile scăderii ratei creditelor neperformante, al creșterii activelor și a unei profitabilități decente – 10% în medie, aproape dublă față de media zonei euro.

În România, Raiffeisen se așteaptă la o creștere susținută a creditului în lei, în timp ce creditarea în valută va continua să se reducă, mai ales pe baza stimulului dat de programul cu garanții de stat Prima Casă, care permite doar finanțări în lei.

Dezvoltarea este susținută, pe lângă nivelul de bază mic, și de expansiunea produsului intern brut, estimată la 4,2% în 2017 și la 3,5% în 2018, peste media regiunii, dar sub prognozele oficiale.

Sistemul bancar din România a făcut un profit net de 950 de milioane de euro anul trecut, ușor sub cel din 2015.

EXCLUSIV Ministrul Finanțelor anunță că începe curând nominalizarea unei noi conduceri la CEC Bank. Lui Ghețea îi expiră avizul BNR în septembrie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministrul Finanțelor anunță că începe curând nominalizarea unei noi conduceri la CEC Bank. Lui Ghețea îi expiră avizul BNR în septembrie

Profitabilitatea băncilor a fost afectată de Legea privind darea în plată, consideră Raiffeisen, însă notează că intervenția Curții Constituționale va duce la limitarea efectelor în următorii ani, în condițiile în care instanțele trebuie să țină cont de existența impreviziunii.

Raiffeisen se așteaptă la consolidarea sectorului bancar, ceea ce ar putea îmbunătăți eficiența și profitabilitatea.

Băncile grecești au cele mai mari șanse să fie vândute în acest an, consideră Raiffeisen.

NBG este în procesul de alegere a ofertei câștigătoare pentru Banca Românească, Eurobank este în căutarea unui cumpărător pentru Bancpost, în timp ce grupul Piraeus a anunțat că vrea să iasă de pe toate piețele din regiune, inclusiv din România.

Raiffeisen se așteaptă ca România să aibă cea mai rapidă creștere a creditului din regiune în următorii cinci ani

Evoluția stocului de credite și a ritmului de creștere a creditului în monedă locală și valută,
CE - Europa Centrală: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia
SEE - Europa de Sud Est: România, Bulgaria, Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Albania
EE - Europa de Est: Rusia, Ucraina, Belarus
CEE - Europa Centrală și de Est

viewscnt
Afla mai multe despre
evolutie creditare
raiffeisen bank
crestere credit