Românii care au cumpărat titluri de stat de la Trezorerie le pot răscumpăra anticipat. Cei care au investit prin Poștă, mai au de așteptat

Românii care au cumpărat titluri de stat de la Trezorerie le pot răscumpăra anticipat. Cei care au investit prin Poștă, mai au de așteptat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 19 feb 2019

Titlurile de stat destinate exclusiv populației și cumpărate prin Trezorerie vor putea fi răscumpărate înainte de scadență de cei care doresc, potrivit unui ordin semnat marți de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorvici. Acest ordin stabilește modul efectiv în care va putea fi exercitat acest drept acordat de Guvern încă din septembrie anul trecut. Profit.ro a scris despre acest subiect săptămâna trecută. Cei care au cumpărat titluri de stat prin oficiile Poștei Române, vor avea, însă, de așteptat ceva mai mult, pentru un ordin similar care să fie semnat de ministrul Finanțelor și de ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale. Cei care cer înapoi banii anticipat, pierd toată dobânda pentru aceste titluri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De asemenea, persoanele fizice care au cumpărat astfel de titluri de stat pot acum sa le transfere altor persoane fizice. Modificările sunt valabile pentru toate emisiunile de titluri de stat destinate populației din cadrul programului Tezaur, pentru subscrierile realizate prin intermediul Trezoreriei Statului.

De ce este important: Până în prezent, Ministerul Finanțelor nu a primit solicitări pentru răscumpărarea anticipată a titlurilor de stat. Această posibilitate este, însă, importantă dacă statul vrea să atragă la investiții în titluri de stat un număr cât mai mare de români, inclusiv cei cu economii mai mici, oameni care au nevoie să știe că în caz de nevoie pot avea acces la bani.

Ministerul Finanțelor pregătește ordinul care va permite populației să răscumpere titluri de stat înainte de scadență CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor pregătește ordinul care va permite populației să răscumpere titluri de stat înainte de scadență

Hotărârea de Guvern prin care au fost acordate aceste drepturi a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie, cu precizarea că procedura detaliată va fi aprobată prin ordin al ministrului Finanțelor în cazul titlurilor vândute prin Trezorerie și prin ordin comun al ministrului Finanțelor și ministrului Comunicațiilor pentru cele vândute prin Poștă.

"Răscumpărarea anticipată poate fi efectuată doar pentru suma integrală a unui formular de subscriere și numai la unitatea trezoreriei la care a fost realizată. Aceasta va fi făcută la valoarea nominală, din care se vor deduce toate dobânzile achitate până la acel moment pentru titlurile de stat răscumpărate. Plata titlurilor de stat pentru care s-a solicitat răscumpărarea anticipată va fi făcută până la data de 20 a lunii următoare depunerii cererii de răscumpărare anticipată, în contul de subscriere al investitorului", potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Transferul dreptului de proprietate a titlurilor de stat poate fi efectuat prin depunerea unei cereri la sediul unității operative a trezoreriei statului prin care au fost realizate subscrierile. Transferul se realizează pentru întreaga valoare înscrisă pe un formular de subscriere, iar cererea va fi însoțită de formularul de subscriere și va fi asumată atât de persoana care vinde, cât și de cea care cumpără titlurile de stat.

Populația va putea cumpăra titluri de stat și de la bănci. În prezent, Ministerul Finanțelor vinde românilor tiitluri de stat prin Trezorerie și Poștă CITEȘTE ȘI Populația va putea cumpăra titluri de stat și de la bănci. În prezent, Ministerul Finanțelor vinde românilor tiitluri de stat prin Trezorerie și Poștă

Cererile de răscumpărare anticipată și transfer a dreptului de proprietate pot fi depuse doar ulterior încheierii perioadei de subscriere și cu cel puțin 60 de zile lucrătoare înainte de data de plată a dobânzii sau valorii nominale aferente unei emisiuni.

De asemenea, investitorul poate anula subscrierile deja efectuate prin depunerea unei cereri de anulare, până în ultima zi a perioadei de subscriere, la care se anexează formularul de subscriere în original. După încheierea perioadei de subscriere, acestea devin irevocabile și nu mai pot fi anulate. Investitorul poate apela însă la răscumpărarea anticipată sau la vânzarea lor.

În perioada 4-22 februarie 2019 românii pot cumpăra titlurile de stat Tezaur cu valoare nominală de 1 leu, scadențe la 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile. Pot fi cumpărate de persoanele fizice rezidente ce au împlinit 18 ani la data subscrierii sau la data dobândirii titlurilor de stat prin transferul dreptului de proprietate. Dobânda este anuală și plătită la termenele din prospectul de emisiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
ministerul finantelor
imprumut