Guvernul a aprobat 2 miliarde de lei plafon pentru „Prima casă” în 2019. Urmează schimbări pentru a face programul mai "social"

Guvernul a aprobat 2 miliarde de lei plafon pentru „Prima casă” în 2019. Urmează schimbări pentru a face programul mai "social"
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 19 feb 2019

Guvernul a aprobat astăzi plafonul total de garantare aferent programului „Prima casă” în anul 2019, de 2 miliarde de lei, sumă prevăzută, de altfel, în strategia multianuală adoptată de Guvern în anul 2016. În ședința de astăzi nu au fost aduse modificări normelor programului, pentru a-l face mai "social", după cum a declarat recent ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Ministerul ar urmă să vină cu o astfel de propunere până la finele lunii februarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, anul trecut au fost acordate:

  • 20.423 garanții, în valoare totală de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garanției acordate de  94.000 lei, precum și
  • 7.160 promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei.

De la lansarea programului în anul 2009 și până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.Finanțatori participanți în program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole și Leumi Bank.

Populația va putea cumpăra titluri de stat și de la bănci. În prezent, Ministerul Finanțelor vinde românilor tiitluri de stat prin Trezorerie și Poștă CITEȘTE ȘI Populația va putea cumpăra titluri de stat și de la bănci. În prezent, Ministerul Finanțelor vinde românilor tiitluri de stat prin Trezorerie și Poștă

Strategia pentru programul Prima Casă, adoptată la finalul anului 2016, prevede un plafon anual de garanții de 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru anii 2018, 2019 și 2020, iar pentru 2021 un plafon de 1,5 miliarde lei.

Programul Prima Casă mai social

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat recent ca programul Prima Casă va continua, dar până la finele lunii februarie miinisterul va prezenta o formă modificată pentru a-l face mai social.

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,19%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni CITEȘTE ȘI Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,19%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni

"Probabil că până la final de februarie vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esențiale. Până nu îl modificăm, va continua în aceeași parametri. Până la final de februarie o să ieșim, cred, cu o Hotărâre de Guvern", a spus Eugen Teodorovici.

Întrebat care vor fi modificările aduse acestui program, șeful de la Finanțe a subliniat că acestea vor viza aspecte legate de suprafața casei sau de veniturile celor care vor să îl acceseze.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
ministerul finantelor
plafon garantare
credite