Românii care dau în plată încep să primească hotărâri favorabile de la judecători

Românii care dau în plată încep să primească hotărâri favorabile de la judecători
scris 12 iul 2016

Judecătoriile din țară au început să dea decizii pe contestațiile băncilor la notificările de dare în plată depuse de clienți. Debitorii primesc în proporție covârșitoare hotărâri favorabile, fie prin faptul că resping contestațiile creditorilor, fie pentru că le anulează ca fiind neconforme.

Legea dării în plată, care permite persoanelor fizice să renunțe la locuințele luate pe credit în schimbul ștergerii datoriilor la bănci, a născut un val de procese pe rolul instanțelor din țară. Peste 1.900 de dosare sunt deja înregistrate, deși legea e de două luni în vigoare.

Cele mai multe dosare sunt generate de contestațiile băncilor, prin care își manifestă opoziția la notificările de dare în plată primite de la clienți, care suspendă plata ratelor sau procedurile de executare silită.

Cum instanțele sunt vacanță judecătorească, în cele mai multe dosare nu s-a judecat nimic până acum. Există însă și decizii de la judecătoriile din toată țara, responsabile cu judecarea pe fond a cererilor de darea în plată ori a contestațiilor băncilor și până acum decizia înclină în favoarea debitorilor care vor să închidă socotelile cu băncile. Scorul e de 27 la 4 pentru debitori, potrivit informațiilor consultate de Profit.ro, disponibile pe portalul instanțelor de judecată.

Judecătoria Rădăuți a respins contestația BRD Societe Generale, a doua cea mai mare bancă de pe piața locală, la notificarea unui client de dare în plată ca nefondată. O decizie similară a luat și Judecătoria Slatina în cazul unui litigiu între Raiffeisen Bank, bancă de top cinci, și un client care a apelat la darea în plată. Judecătorul din Slatina a respins și solicitarea băncii de a trimite legea la Curtea Constituțională și a acordat și cheltuieli de judecată de 1.800 de lei debitorului.

DOCUMENT BNR se opune, la Guvern, proiectului privind contractele de credit oferite consumatorilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT BNR se opune, la Guvern, proiectului privind contractele de credit oferite consumatorilor

Raiffeisen Bank a avut aceeași soartă și la Fetești, unde judecătoria a respins o contestație la darea în plată ca fiind neîntemeiată și a dispus plata unor cheltuieli de judecată de către bancă de 300 de lei.

Banca cu capital austriac a arătat însă bunăvoință în alte cazuri. În două litigii, judecate la Topoloveni, respectiv Sinaia, și alte două judecate în București, la Judecătoria Sectorului 4, banca a renunțat la contestații, semn că a ajuns la o înțelegere amiabilă cu clienții care vor să scape de casele luate pe credit.

Toate deciziile pot fi atacate cu apel, care se judecă la tribunalul la care este arondată judecătoria.

Instanțele au respins însă cele mai multe contestații pentru că nu îndeplineau condițiile stipulate în Codul de procedură civilă, precum plata taxei de timbru, de care sunt scutiți doar debitorii. În 17 dosare judecătoriile au anulat cererea băncilor de chemare în judecată, pe excepția netimbrării, invocată fie de avocații clienților, fie de instanță din oficiu.

Bancpost, creditor cu capital elen de top 10, conduce în acest clasament, cu șase cereri anulate. Banca Transilvania, Credit Europe, Banca Românească, OTP Bank, UniCredit Bank sau recuperatorii de la Rabon Credit Solutions, care au deschise dosare de executare pe numele debitorilor preluați de la Volksbank, au de asemenea cereri anulate.

În cazul în care cererea este anulată, creditorul are dreptul să depună o cerere de reexaminare care se judecă la judecătoria care a dat prima decizie. Dacă cererea de reexaminare este respinsă, atunci creditorul iese din termenul de 10 zile în care are dreptul să depună contestație, termen care curge de la notificarea de dare în plată primită de la debitor.

Asta nu înseamnă că totul este pierdut pentru creditor. Deși are obligația să se prezinte la notarul indicat de client pentru a semna actul de dare în plată, creditorul poate să nu se conformeze legii, caz în care e datoria debitorului să înceapă un proces prin care să obțină de la instanță o decizie care să țină loc de act.

Pe de altă parte, dacă instanța admite contestația creditorului, atunci părțile sunt repuse în situația anterioară, adică trebuie reluată plata ratelor la credit, ori începe executarea silită. În această situație s-ar putea găsi patru debitori care fie au fost dați în judecată de bancă pentru că au cerut darea în plată, fie au făcut ei înșiși contestație la executarea silită pe baza legii 77/2016.

A lăsat creditarea ipotecară pentru petreceri. Un fost bancher din New York a devenit antreprenor în industria timpului liber CITEȘTE ȘI A lăsat creditarea ipotecară pentru petreceri. Un fost bancher din New York a devenit antreprenor în industria timpului liber

Judecătoria Târgu Jiu a admis contestația Credit Europe Ipotecar împotriva unei notificări de dare în plată. Aceeași decizie a luat-o și Judecătoria Buzău în favoarea CEC Bank. Judecătoria Slatina a admis o contestație a firmei de recuperare Suport Colect, în timp ce o decizie similară luat și Judecătoria Galați pentru firma de recuperare DDM Invest XX AG, reprezentată de SEE Capital.

În câteva zeci de dosare instanțele din toată țară au admis solicitările băncilor de a trimite legea la Curtea Constituțională, pentru a verifica fie articolele care spun că aceasta se aplică și creditelor în derulare, fie pentru o verificare integrală.

Cele mai multe dosare sunt deschise de grupul turcesc Credit Europe, cu peste 300 de litigii, urmat în clasament de Bancpost, cu peste 270 și Banca Transilvania și Raiffeisen Bank cu circa 220. Creditele în franci elvețieni acordate înainte de criză reprezintă numitorul comun al băncilor cu litigii numeroase pe darea în plată. 

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
hotarari darea in plata
decizii judecatoresti darea in plata
instante darea in plata