Senatul limitează drastic sumele pe care recuperatorii de credite le vor putea obține de la debitori

Senatul limitează drastic sumele pe care recuperatorii de credite le vor putea obține de la debitori
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 13 oct 2015

Recuperatorii de creanțe vor putea obține de la debitori doar până la dublul sumei cu care au cumpărat datoria acestora, potrivit unui proiect de lege aprobat de Senat, prima cameră sesizată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Senatul vrea să limiteze cât câștigă recuperatorii de creanțe din datoriile cumpărate de la bănci și firmele de utilități.

Potrivit unui proiect aprobat de Plen în ședința de marți, recuperatorii vor putea cere debitorilor să plătească nu mai mult de dublul sumei cu care au cumpărat creanța.

Pentru ca proiectul să devină lege, acesta trebuie aprobat și de Camera deputaților, apoi semnat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul a fost inițiat de șapte parlamentari de la PNL, PSD și UNPR.

Potrivit unui amendament comun al Comisiei de buget, finanțe și bănci și al celei Legislative, debitorii vor putea achita creanțele și în rate, după ce au negociat cu creditorii.

Guvernul și Consiliul Legislativ au dat aviz negativ proiectului de lege. Executivul consideră că limitarea sumelor ce pot fi recuperate reprezintă o încălcare a libertății economice, care ar afecta procesul de negociere și capacitatea de administrare a portofoliilor companiilor de recuperare a creanțelor.

Recuperatorii cumpără, de regulă, creanțele în pachete. În funcție de cât de vechi sunt creditele neperformante cumpărate, aceștia plătesc un anumit procent din valoarea nominală. Dacă ultima rată la un credit a fost plătită în urmă cu mai mulți ani, atunci suma plătită e mai mică decât în cazul unei creanțe unde neperformanța e proaspătă.

Firmele de recuperare au plătit, în ultimii ani, sub 10% pentru creanțele provenite din credite de consum neperformante. În cazul celor mai proaste creanțe, firmele plătesc băncilor și sub 5% din valoarea nominală a creditelor.

După ce au devenit proprietarele creanțelor, firmele caută apoi debitorii și încearcă să obțină plata unei valori apropiate de cea nominală. În ultimii ani, acestea oferă posibilitatea datornicilor să achite datoria în rate.

Chiar dacă au la îndemână și executarea silită, recuperatorii nu obțin venituri decât în parte din creanțele cumpărate.

Potrivit datelor BNR, în perioada decembrie 2013 - iunie 2015, băncile au trecut în afara bilanțului credite acordate populației în valoare de circa 1,6 miliarde lei și au vândut credite neperformante în sumă de 1,53 miliarde de lei. Din creditele vândute, o sumă de 1,1 miliarde de lei este reprezintată de împrumuturile neperformante cu garanții ipotecare.

În condițiile în care dobânzile și comisioanele reprezintă, la costurile actuale, de două ori suma împrumutată, pentru debitori ar fi mai ieftin să nu mai plătească ratele și să spere că banca va vinde creanța la o firmă de recuperare, unde vor plăti doar o fracțiune din cât ar fi plătit în mod normal, dacă inițiativa de la Senat devine lege.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite neperformante
recuperare credite neperformante
recuperatori credite