BCE a stabilit la 9,5% indicele de adecvare a capitalului Tier 1 pentru băncile din Grecia

BCE a stabilit la 9,5% indicele de adecvare a capitalului Tier 1 pentru băncile din Grecia
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 oct 2015

Băncile din Grecia trebuie să dețină o rată a fondurilor proprii de nivel 1 (Core Equity Tier 1) de cel puțin 9,5%, potrivit cerințelor de capital impuse de Banca Centrală Europeană (BCE) în cadrul testelor de evaluare a sistemului bancar elen, potrivit Reuters, care citează surse familiare cu situația.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Scenariul de bază calculat pentru testele de stres în cazul principalelor instituții bancare din Grecia, anume National Bank of Greece (NBG), Piraues Bank, Eurobank și Alpha Bank, prevede un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 9,5% în scenariul de bază și de 8% într-un scenariu advers.  

În cadrul testelor de stres desfășurate anul trecut la nivelul Uniunii Europene, BCE a stabilit un indice al capitalului Tier 1 de 8% în scenariul de bază și de 5% pentru scenariul advers.

După luni de criză politică acută, Atena a ajuns la un acord în vară cu creditorii ei pentru eliberarea unui nou ajutor financiar în valoare de 86 miliarde de euro pe trei ani în schimbul unor reforme structurale pentru modernizarea țării. Aceste reforme sunt o condiție prealabilă la recapitalizarea în continuare a băncilor grecești și pentru orice noi discuții cu privire la datoria greacă, a declarat recent președintele BCE, Mario Draghi.

Evaluarea sistemului bancar din Grecia, procedură agreată de guvernul de la Atena în cadrul celui de-al treilea program de asistență financiară internațională, este în plină desfășurare și ar urma să fie finalizată până la finele lunii octombrie.

Conform acordului din vară, băncile elene vor primi până la 25 miliarde de euro pentru recapitalizare, nivelul final urmând să fie stabilit după încheierea testelor de stres.

Președintele asociației băncilor elene, Louka Katseli, a declarat, într-un interviu pentru publicația germană Handelsblatt, că băncile din Grecia nu vor avea nevoie de întreaga sumă pusă la dispoziție de creditorii străini, în condițiile în care investitorii privați ar putea injecta între 5 și 6 miliarde de euro pentru capitalizarea băncilor locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
grecia
banci
tier 1
capital
teste stres
evaluare