Sondaj BNR: Băncile dau semnalul revenirii creditării. Cererea de împrumuturi pentru populație crește

Sondaj BNR: Băncile dau semnalul revenirii creditării. Cererea de împrumuturi pentru populație crește
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 12 mai 2021

Băncile au menținut relativ constante standardele de creditare în primul trimestru din acest an, după ce în prima jumătate a lui 2020 le înăspreau abrupt în condițiile pandemiei COVID-19. În trimestrul 2 băncile așteaptă o creștere a cererii de credite din partea populației, arată sondajul trimestrial al Băncii Naționale a României privind creditarea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BNR remarcă revenirea încrederii în sectorul bancar în ceea ce privește perspectivele economice. Pentru prima dată în ultimele 5 trimestre, așteptările privind situația economică generală nu se numără printre factorii care contribuie la modificarea condițiilor de creditare în sensul creșterii restrictivității, dimpotrivă, în cazul companiilor nefinanciare perspectiva băncilor asupra situației economice a acționat în sensul relaxării marginale a standardelor de creditare, arată banca centrală.

Așteptările pentru perioada următoare (T2 2021) sunt preponderent de păstrare neschimbată a standardelor de creditare aferente împrumuturilor acordate populației, atât imobiliare, cât și de consum, precum și pe segmentul companiilor nefinanciare, indiferent de dimensiunea acestora.

ULTIMA ORĂ Declarația privind beneficiarul real va fi amânată. Pentru toți cei care depun declarația CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Declarația privind beneficiarul real va fi amânată. Pentru toți cei care depun declarația

“Pe baza aprecierilor băncilor autohtone, se conturează semnale pentru revenirea și impulsionarea creditării, cererea de împrumuturi menținându-se constantă sau chiar reintrând pe un trend ascendent în cazul populației”, arată BNR.

Majoritatea instituțiilor de credit au raportat o evoluție constantă a cererii de credite destinate companiilor la nivel agregat, estimările pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2021 fiind de păstrare nemodificată sau de creștere moderată a acesteia.

Așteptări pentru o cerere mai mare de credite din partea firmelor

Băncile au raportat în general menținerea relativ constantă a standardelor de creditare pentru companii în primul trimestru – în cazul întreprinderilor mici și mijlocii circa un sfert dintre bănci au raportat chiar o relaxare a standardelor de creditare pentru împrumuturile pe termen scurt.

Principalii factori care au contribuit la modificarea standardelor de creditare în primul trimestru al anului 2021, în sensul relaxării, au fost așteptările privind situația economică generală și riscul asociat industriei în care activează compania.

Împrumuturile pentru firme au înregistrat, în martie, o creștere remarcabilă a soldului, de 3,4 miliarde de lei sau 2,7% la 129,5 miliarde de lei. Este cel mai mare avans nominal de după septembrie 2011. Ritmul anul de creștere s-a întețit de la sub 7% la 9,5% sau 11,2 miliarde de lei în termeni nominali, cel mai mare din ultimii 9 ani.

Așteptările pentru trimestrul 2 sunt preponderent de păstrare nemodificată a standardelor de creditare. Totuși, la nivel agregat, un procent de 17% dintre bănci mizează pe creșterea într-o anumită măsură a restrictivității împrumuturilor destinate companiilor nefinanciare, arată BNR.

Dintre termenii contractelor de credit pentru împrumuturile destinate companiilor nefinanciare cea mai importantă evoluție se asociază primei solicitate pentru creditele mai riscante (20,6% procent net), acționând în sensul creșterii restrictivității.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Majoritatea instituțiilor de credit (88%) au raportat o evoluție constantă a cererii de credite destinate companiilor la nivel agregat, circa 12% considerând însă că interesul pentru finanțare al firmelor a fost moderat mai scăzut în primul trimestru al anului 2021. Pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2021, băncile autohtone estimează păstrarea nemodificată a cererii de credite sau creșterea moderată a acesteia.

Ponderea creditelor solicitate de către companiile nefinanciare și respinse s-a menținut relativ constantă în T1 2021 față de trimestrul precedent.

După o creștere abruptă a riscului de credit asociat finanțării companiilor la începutul pandemiei COVID-19, băncile au reevaluat treptat așteptările pesimiste. În funcție de dimensiunea companiei, cele mai riscante rămân microîntreprinderile (19,6% procent net) și întreprinderile mici (16,4% procent net), în timp ce pentru corporații și întreprinderi mijlocii, riscul s-a menținut relativ constant.

După sectorul de activitate, turismul (77,4% procent net) și transportul, comunicațiile și poșta (47,6% procent net) se mențin în topul sectoarelor evaluate ca fiind riscante. În contrast, sectorul agricol este considerat a fi într-o anumită măsură mai puțin riscant (-3,3% procent net).

În T1 a scăzut și ponderea băncilor care văd o creștere a riscului în industrie, energie, comerț, imobiliare și servicii financiare.
Nivelul pierderii în caz de nerambursare (LGD) a crescut în T1 2021 cu circa 13 puncte procentuale față de trimestrul precedent, situându-se la valoarea de 60% la nivel agregat. Față de T4 2020, cea mai mare creștere a fost înregistrată în cazul industriei prelucrătoare (+11 puncte procentuale), iar cea mai importantă diminuare în cel al sectorului construcții (-9 puncte procentuale).

Creditarea populației, cerere mai mare

Standardele de creditare nu au înregistrat modificări importante în primul trimestru al anului 2021, instituțiile de credit raportând în unanimitate menținerea constantă a condițiilor de creditare în cazul împrumuturilor destinate achiziției de locuințe și terenuri. În ceea ce privește împrumuturile de consum, majoritatea băncilor respondente (81%) consideră că standardele de creditare au rămas nemodificate, în timp ce circa 19% dintre acestea au semnalat relaxarea într-o anumită măsură a condițiilor asociate acestei categorii.

Așteptările pentru perioada următoare (T2 2021) sunt preponderent de păstrare neschimbată a standardelor de creditare aferente împrumuturilor imobiliare (79% dintre bănci), în timp ce 21% dintre instituțiile de credit respondente mizează pe relaxarea într-o anumită măsură a acestora. O pondere importantă (66%) a băncilor autohtone consideră ca standardele de creditare se vor menține relativ constante în T2 2021 și în cazul împrumuturilor de consum, restul instituțiilor de credit previzionând relaxarea moderată a condițiilor de creditare.

Pierderea medie în caz de nerambursare (LGD) pentru creditele populației intrate în stare de nerambursare s-a diminuat cu 3,2 puncte procentuale, de la 48,2% în T4 2020 la 45% în T1 2021. În structură, s-a consemnat reducerea LGD pe toate segmentele de credite destinate populației (cu 5,9 puncte procentuale în cazul creditelor imobiliare, până la nivelul de 22,4%, cu 4,6 puncte procentuale în cel al creditelor de consum garantate cu ipoteci, până la nivelul de 27,7%, și cu 1,5 puncte procentuale în cazul cardurilor de credit, până la 57,2%) cu excepția creditelor de consum negarantate cu ipotecă, pentru care valoarea LGD s-a menținut aproximativ constantă, la 60,5%.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Standardele și termenii creditării ipotecare s-au menținut constanți în primul trimestru. Valoarea medie a LTV (loan-to-value) s-a diminuat cu circa 2 puncte procentuale în T1 2021 pentru creditele nou-acordate în ultimele trei luni, de la 73% în T4 2020 la 71% în T1 2021, în timp ce în cazul întregului portofoliu de credite nivelul LTV s-a menținut constant față de trimestrul precedent, la valoarea de 70%.

Nivelul mediu al gradului de îndatorare s-a diminuat cu 1 punct procentual, după o evoluție constantă în ultimele 4 trimestre, atât în cazul portofoliului de credite nou-acordate în ultimele trei luni (situându-se la 33%), cât și în cel al întregului portofoliu de credite (până la o valoare de 42%). Gradul de îndatorare pentru împrumuturile noi a scăzut începând cu 2018, când nivelul acestuia a fost limitat administrativ de către BNR.

Instituțiile de credit au apreciat, într-o proporție covârșitoare (95,5%), evoluția prețului mediu pe metru pătrat al unei locuințe în ultimele trei luni ca fiind constantă, restul de 4,5% dintre bănci considerând că prețurile proprietăților rezidențiale au crescut într-o anumită măsură. Pentru trimestrul următor, așteptările sunt preponderent de păstrare nemodificată a prețurilor locuințelor (94%).

Peste jumătate dintre instituțiile de credit respondente au semnalat creșterea moderată (36%) sau substanțială (15%) a cererii de împrumuturi destinate achiziției de locuințe și terenuri în T1 2021.  Aproximativ 40% consideră că aceasta a fost relativ constantă comparativ cu trimestrul precedent, iar 8% dintre băncile autohtone au raportat scăderea moderată a solicitărilor de credite imobiliare.

Datele pentru martie arată cel mai mare avans al împrumuturilor în lei pentru locuințe din ultimii trei ani.

Pentru T2 2021, cele mai multe instituții de credit (56%) mizează pe creșterea moderată a cererii pentru creditele imobiliare, iar restul de 44% previzionează menținerea constantă a acesteia. Din aprilie a început și ediția din 2021 a programului cu garanții de stat Noua Casă.

Ponderea creditelor respinse de bănci a crescut moderat, potrivit răspunsurilor a jumătate dintre bănci, în timp ce celelalte raportează menținerea relativ constantă a solicitărilor respinse.

Standardele de creditare pentru împrumuturile de consum s-au relaxat ușor în T1, ca urmare a creșterii concurenței în sectorul bancar, arată BNR.

Termenii contractelor de credit de consum care au consemnat modificări în primul trimestru al anului 2021, în sensul relaxării, au fost scadența maximă (-19% procent net) și plafonul maxim pentru valoarea creditului (-17% procent net).

Instituțiile de credit au raportat într-o proporție semnificativă (89%) creșterea moderată a cererii de credite de consum la nivel agregat și pe segmentul creditelor de consum negarantate cu ipoteci, în timp ce în cazul creditelor de consum cu garanție ipotecară 86% dintre bănci au indicat o evoluție constantă a cererii. În ceea ce privește cardurile de credit, evoluția a fost mixtă, peste jumătate dintre instituțiile de credit semnalând majorarea moderată a cererii, în timp ce restul instituțiilor au raportat fie scăderea (20 %), fie menținerea relativ constantă (22%).

În martie creditarea de consum a revenit în teritoriu pozitiv după cinci luni de contracție.

Pentru cel de-al doilea trimestru al anului curent, băncile previzionează în procent de 75% păstrarea nemodificată a cererii pentru credite de consum, iar un sfert dintre instituțiile respondente mizează pe un avans moderat al acesteia.

Instituțiile de credit au raportat preponderent (68,5%) menținerea constantă a ratei de respingere a solicitărilor de credit de consum, în timp ce 18% consideră că ponderea creditelor de consum respinse a fost moderat mai mare, iar 13,5% evaluează raportul ca fiind moderat mai scăzut.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
credit consum
credit locuinte
credit firme
sondaj credit