SVB și doi directori de top ai băncii insolvente, dați în judecată de acționari pentru fraudă

SVB și doi directori de top ai băncii insolvente, dați în judecată de acționari pentru fraudă
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2023

SVB Financial Group și doi directori de top au fost dați în judecată de acționari, care îi acuză că au ascuns modul în care creșterea ratelor dobânzilor face ca divizia sa Silicon Valley Bank (SVB), care s-a prăbușit săptămâna trecută, să fie ”vulnerabilă în mod special” la retragerile masive de fonduri de către deponenți, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunea colectivă propusă împotriva SVB, a directorului general Greg Becker și a directorului financiar Daniel Beck a fost depusă în instanța federală din San Jose, California, scrie News.ro.

Șeful ANPC: Automatizarea caselor de marcat din magazine este o abordare discriminatorie CITEȘTE ȘI Șeful ANPC: Automatizarea caselor de marcat din magazine este o abordare discriminatorie

Acesta pare a fi primul dintre multele procese probabile legate de închiderea SVB, pe care autoritățile de reglementare din SUA au plasat-o sub administrare pe 10 martie, în urma unui val de retrageri de depozite.

SVB a surprins piața cu două zile mai devreme, dezvăluind o pierdere de 1,8 miliarde de dolari după impozitare din vânzările de activei și că plănuia să strângă capital, în timp ce se străduia să îndeplinească cererile de răscumpărare.

Silicon Valley Bank avea active estimate la 209 de miliarde de dolari și depozite de 175,4 miliarde de dolari înainte de prăbușire, în cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008.

Prăbușirea sa a stârnit temeri de contagiune printre alți creditori care se adresează și clienților bogați, inclusiv startupurile tehnologice și companiile susținute cu capital de risc, precum și marile bănci regionale.

În procesul înregistrat luni, acționarii conduși de Chandra Vanipenta au declarat că SVB, cu sediul în Santa Clara, California, nu a dezvăluit modul în care creșterea ratelor dobânzilor i-ar submina modelul de afaceri și îl va lăsa în situații mai proaste decât băncile cu baze de clienți diferite.

Procesul urmărește despăgubiri neprecizate pentru investitorii SVB din perioada 16 iunie 2021 – 10 martie 2023.

SVB Financial Group a declarat luni că va explora alternative strategice pentru ceea ce va rămâne din companie, care acum este lipsită de principala sa activitate bancară.

viewscnt
Afla mai multe despre
svb financial group
frauda