ASTĂZI Guvernul plătește datorii de 13 miliarde de lei și încheie o lună cu plăți record la serviciul datoriei statului

ASTĂZI Guvernul plătește datorii de 13 miliarde de lei și încheie o lună cu plăți record la serviciul datoriei statului
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 29 apr 2024

Ministerul Finanțelor are de plată astăzi 13 miliarde de lei în contul împrumuturilor luate în anii trecuți. Conform datelor Profit.ro, plățile trebuie făcute către investitorii mari, inclusiv bănci și fonduri de pensii, care au cumpărat obligațiuni emise în lei cu scadență pe 29 aprilie, în principal în cadrul unei emisiuni lansate în 2016, dar prin care statul s-a împrumutat ulterior în mod repetat. Potrivit planificării Ministerului Finanțelor, aprilie este luna cu cele mai mari sume de până acum alocate pentru serviciul datoriei statului, de 28,58 miliarde de lei, aproape un sfert din plățile pentru tot anul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Plata unor astfel de sume nu reprezintă o problemă pentru Trezoreria Finanțelor, în contextul în care împrumuturile sunt planificate riguros în timpul anului, inclusiv pentru a asigura din timp necesarul pentru plăți mai importante. De asemenea, Finanțele dispun de o rezervă substanțială în valută, constituită din împrumuturi anterioare, al cărei scop este de asigura statului flexibilitate în ce privește îmrumuturile.

Doi angajați ai unei bănci, cercetați într-un dosar de fraudă. Unul dintre ei și-a însușit peste 137.000 de euro din contul unui client, fiind ajutat de al doilea CITEȘTE ȘI Doi angajați ai unei bănci, cercetați într-un dosar de fraudă. Unul dintre ei și-a însușit peste 137.000 de euro din contul unui client, fiind ajutat de al doilea

Cele 13 miliarde de lei ajunse la plată pe 29 aprilie provin din trei emisiuni de obligațiuni pe piața internă

  • 426,45 milioane lei, lansată în mai 2023
  • 1,03 miliarde lei, lansată în octombie 2023
  • 11,57 miliarde lei, lansată în august 2016 (această emisiune este una dintre cele pe care Ministerul Finanțelor le redeschide frecvent pentru împrumuturi)

Serviciul datoriei pe luni

Guvernul are de plată în aprilie 28,58 miliarde lei pentru serviciul datoriei publice, din care 23 miliarde lei pentru datorie ajunsă la plată și 5,5 miliarde lei reprezentând dobânzi.

SURSE- BCE este îngrijorată de schimbările făcute de UniCredit la nivelul conducerii sub coordonarea CEO-ului Orcel CITEȘTE ȘI SURSE- BCE este îngrijorată de schimbările făcute de UniCredit la nivelul conducerii sub coordonarea CEO-ului Orcel

Suma de 28,58 miliarde lei este un nou maxim lunar. Anterior, cea mai ridicată sumă lunară înregistrată pentru serviciul datoriei a fost de 25,1 miliarde lei în septembrie anul trecut. În ultimii ani, necesarul pentru plata datoriilor a crescut rapid de la an la an, din cauza deficitelor bugetare ridicate ale statului.

ASTĂZI Guvernul plătește datorii de 13 miliarde de lei și încheie o lună cu plăți record la serviciul datoriei statului

Necesarul de finanțare din acest an

Profit.ro a scris în aprilie că datoria publică a României a crescut în ianuarie la 801,69 miliarde de lei, de la 782,17 miliarde lei la finele lunii decembrie, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Este pentru prima dată când datoria statului trece peste pragul de 800 de miliarde de lei. De asemenea, gradul de îndatorare, datoria raportată la PIB, a trecut în ianuarie de 50%, la 50,2% din PIB, însă aceasta ar putea fi o situație temporară, în contextul în care Guvernul a împrumutat mult în ianuarie (ulterior și în februarie), iar plățile mai mari la datorie sunt mai târziu în cursul anului, în timp ce în perioada următoare va fi majorată și baza de calcul a îndatorării (în PIB al ultimelor patru trimestre, la care se face raportarea, primul trimestru din acest an va înlocui primul trimestru din 2023).

Pentru anul 2024, Ministerul Finanțelor a programat împrumuturi de 181 miliarde de lei, pentru a plăti datoriile mai vechi care ajung la scadență și pentru a acoperi deficitul bugetar. Datoria publică guvernamentală contractată în anul 2023, în sumă de 203,9 miliarde lei, a acoperit necesarul de finanțare, a consolidat rezerva financiară în valută la dispoziția Trezoreriei Statului și a asigurat prefinanțarea  parțială a necesităților de finanțare pentru anul 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor