ULTIMA ORĂ Guvernul a publicat Ordonanța pentru amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni. Debitorii cu credite ipotecare vor plăti separat dobânzile amânate

ULTIMA ORĂ Guvernul a publicat Ordonanța pentru amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni. Debitorii cu credite ipotecare vor plăti separat dobânzile amânate
scris 30 mar 2020

Guvernul a publicat ordonanța prin care persoanele fizice și firmele afectate de epidemia de coronavirus vor putea solicita băncilor și instituțiilor financiare nebancare amânarea ratelor pe o perioadă de până la 9 luni. Ordonanța a fost modificată în Guvern după ce fusese aprobată inițial săptămâna trecută. În noua formă, debitorii cu credite ipotecare nu vor mai plăti dobândă la dobânda amânată, ci se va face o creanță distinctă, garantată integral de stat.

După o amânare, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr 37 din 2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare anumitor categorii de debitori, în contextul pandemiei globale ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Debitorii vor putea solicita amânarea ratelor cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

Măsura de suspendare a ratelor se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19”.

Explicația ministrului Economiei pentru înghețarea prețului la gaze: scumpiri \ CITEȘTE ȘI Explicația ministrului Economiei pentru înghețarea prețului la gaze: scumpiri "nejustificate" aprobate de ANRE

Scadența creditului va putea fi prelungită cu perioada de suspendare. În cazul persoanelor care depășesc limita de vârstă, restructurarea se va face cu încadrarea în scadența curentă.

Dobânzile amânate se vor capitaliza – adică vor fi incluse în principalul creditului – și vor fi eșalonate pe perioada creditului.

În cazul creditelor ipotecare Guvernul a introdus o excepție comparativ cu forma precedentă. Dobânzile amânate vor reprezenta “o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații izvorâte din contractul de credit”, pentru care se va plăti dobândă 0%. Plata acestor dobânzi amânate se va face eșalonat în 60 de rate, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare.

Astfel, pentru creditele ipotecare nu se va mai plăti dobândă la dobândă de către persoanele fizice. Rămâne această obligație pentru restul tipurilor de împrumut, inclusiv pentru cele de consum.

Chiar și așa costurile debitorilor cu credite ipotecare care au amânat ratele ar putea fi mai mari la reluarea plăților. Situația lor ar putea fi ameliorată de scăderea dobânzilor curente ca urmare a reducerii variabilelor din dobândă - ROBOR, IRCC pentru împrumuturile în lei.

Băncile vor primi garanții de 100% din valoarea ratelor amânate de la Guvern. Debitorii care nu plătesc creanțele garantate de stat vor fi executați de către Fisc în caz de neplată (se vor calcula inclusiv accesorii fiscale - dobânzi).

În cazul persoanelor fizice, amânarea poate fi acordată dacă aceștia nu au restanțe la plata ratelor. Dacă au restanțe, atunci trebuie să le achite înainte de a cere amânarea.

Toate categoriile de firme pot beneficia de amânarea ratelor dacă nu sunt în insolvență și dacă au activitatea întreruptă parțial sau total ca urmare a deciziilor autorităților sau au certificat de la Ministerul Economiei care să arată că veniturile din luna martie au scăzut cu mai mult de un sfert comparativ cu media pe ianuarie și februarie 2020. Certificatul se emite în baza unei declarații pe propria răspundere.

Aplicarea exactă a Ordonanței va fi stabilită prin norme de către Ministerul Finanțelor, care trebuie emise în termen de 15 zile. Debitorii vor putea cere suspendarea ratelor în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței.

viewscnt
Afla mai multe despre
suspendare rate banci
coronavirus
suspendare rate coronavirus
amanare rate banci
oug 37/2020