ULTIMA ORĂ INFOGRAFIC Scădere de vară a ratelor la credite. Creditele pentru populație se vor ieftini. Noi reduceri din toamnă

ULTIMA ORĂ INFOGRAFIC Scădere de vară a ratelor la credite. Creditele pentru populație se vor ieftini. Noi reduceri din toamnă
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 2 iul 2021

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade substanțial din luna iulie și urmează să scadă din nou din toamnă. Poate fi ultimul segment al ciclului de reducere a dobânzilor reaprins anul trecut de Banca Națională, în contextul pandemiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

IRCC scade din iulie de la 1,68% la 1,25%, o amplă mișcare ce vine pe fondul relaxării politicii monetare pe parcursul anului trecut și până la începutul acestui an, în care dobânda cheie s-a înjumătățit la 1,25%.

Indicele de referință de este valabil pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate după mai 2019 și aplicat cu o întârziere de un trimestru de la momentul calculării. Astfel, referința valabilă în iulie-septembrie este calculată pe baza datelor din ianuarie-martie.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Referința aplicabilă în octombrie-decembrie, calculată pe baza mediei dobânzilor la depozitele interbancare din perioada aprilie-iunie, va scădea din nou la 1,08%, cea mai mică valoare din ultimii patru ani, arată calculele Profit.ro.

Creditele pentru populație (cel puțin cele în sold) se vor ieftini astfel într-o perioadă în care banca centrală ar putea să urmărească o întărire a politicii monetare, adică o creștere a dobânzilor. Întârzierea cu care se aplică IRCC este printre criticile BNR la adresa indicatorului.

Băncile centrale din Ungaria și Cehia au majorat deja dobânda cheie și, deși dobânzile din România sunt cele mai mari din regiune, la un moment dat și BNR va trebui să întărească politica monetară pentru a păstra activele în lei atractive, mai ales că ieșirile de valută prind deficitul de cont curent sunt departe cele mai mari din regiune.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

În primul și al doilea trimestru a scăzut și media ROBOR la 3 luni la 1,65%, respectiv 1,55%, de la 2,08%.

Calcul privind scăderea IRCC

De exemplu, la un împrumut pe 300 de luni de 210.000 de lei, la o marjă de 2,5 puncte procentuale peste IRCC, rata lunară era în octombrie-decembrie de 1.188 de lei, a scăzut la 1.153 de lei în ianuarie-martie și la 1.129 de lei în aprilie-iunie, adică cu circa 91 de lei sub nivelul din urmă cu un an.

Din iulie până în septembrie, rata scade din nou, la 1.080 de lei, iar din octombrie urmează o nouă scădere, la 1.060 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ircc
valoare ircc
rate credite
scadere rate credite
dobanzi interbancare
robor