BCE: 16 bănci din zona euro nu au reușit să îndeplinească cerințele de mediu și ar putea fi amendate

BCE: 16 bănci din zona euro nu au reușit să îndeplinească cerințele de mediu și ar putea fi amendate
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2023

16 bănci din zona euro nu au reușit să furnizeze suficiente informații privind expunerea lor la riscurile climatice și s-ar putea confrunta cu amenzi sau chiar cu cerințe de capital mai ridicate, a anunțat Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Autoritățile de reglementare europene pun presiune asupra băncilor să-și gestioneze afacerile luând în considerare riscurile legate de schimbările climatice, de la inundații și secetă la tranziția spre noi surse de energie, scrie Agerpres.

VIDEO ANUNȚ OFICIAL - Data de deschidere a Podului de la Brăila, \ CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ OFICIAL - Data de deschidere a Podului de la Brăila, "Golden Gate-ul" României. Presiune pe constructorul italian. Anterior, podul a fost traversat în doar 2 minute cu mașina

BCE a informat că 16 bănci, sau 15% din cele pe care le-a evaluat, nu au îndeplinit standardele de raportare, care includ identificarea oricărei expuneri materiale la riscurile climatice, impactul asupra afacerilor băncilor și modul în care gestionează dificultățile.

BCE nu a dat publicității numele băncilor care nu au reușit să îndeplinească cerințele de mediu și ar putea fi amendate.

Deși datele reprezintă o îmbunătățire față de anul trecut, când 45% din bănci nu au îndeplinit standardele de raportare, BCE consideră că creditorii trebuie "să-și îmbunătățească suplimentar" activitatea pentru a îndeplini noile cerințe, care intră în vigoare în iunie, sau se vor confrunta cu consecințe.

"Sunt necesare urgent îmbunătățiri suplimentare. Vom lua deciziile adecvate de supervizare pentru a ne asigura că băncile îndeplinesc cerințele", a afirmat Frank Elderson, vicepreședintele Consiliului de Supervizare al BCE.

Pentru instituțiile care nu au reușit să îndeplinească cerințele de mediu, amenda ar putea fi de 5% din cifra zilnică de afaceri a băncii, până când problema este rezolvată.

Băncile trebuie să furnizeze primele informații suplimentare conform noilor reglementări până în iunie 2023 iar cele complete până în 2024.

Standardele au fost stabilite de Autoritatea bancară europeană (EBA).

FOTO Ofertă pe piață - Prețul pentru fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean a fost redus CITEȘTE ȘI FOTO Ofertă pe piață - Prețul pentru fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean a fost redus

Banca Centrală Europeană a înființat un centru de expertiză dedicat schimbărilor climatice, care va consilia BCE cum să încorporeze aspectele ce țin de mediu în politica monetară și supervizarea bancară. Aproximativ 12 persoane vor lucra în noul centru, care va colabora cu echipele existente în interiorul BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banci