BCE: Inflația ar putea urca peste așteptări, dacă cresc salariile

BCE: Inflația ar putea urca peste așteptări, dacă cresc salariile
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mar 2022

Dacă presiunile asupra prețurilor alimentează majorări salariale peste așteptări sau există implicații nefavorabile persistente la nivelul ofertei, inflația ar putea atinge valori mai ridicate pe termen mediu, se arată în buletinul Băncii Centrale Europene pe februarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu toate acestea, o posibilă moderare a cererii pe termen mediu ar putea reduce presiunile asupra prețurilor, scrie Hotnews.ro.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Documentul menționează că, războiul din Ucraina este un risc semnificativ în sensul creșterii, cu precădere la adresa prețurilor produselor energetice.

  • Invadarea Ucrainei de către Rusia va avea un impact semnificativ asupra activității economice și a inflației prin prețurile mai ridicate ale produselor energetice și ale materiilor prime, perturbarea schimburilor comerciale internaționale și reducerea încrederii.
  • Amploarea acestor efecte va depinde de evoluția conflictului, de impactul sancțiunilor actuale, precum și de posibilele măsuri suplimentare.

Riscurile la adresa perspectivelor economice au crescut

Consiliul guvernatorilor BCE consideră că riscurile la adresa perspectivelor economice au înregistrat o creștere substanțială, balanța acestora fiind înclinată în sensul scăderii,

Deși riscurile asociate pandemiei s-au redus, războiul din Ucraina poate avea un efect mai puternic asupra sentimentului economic și ar putea accentua din nou constrângerile legate de ofertă.

„Costurile persistent ridicate ale produselor energetice, alături de pierderea încrederii, ar putea exercita un efect inhibitor mai puternic decât s-a anticipat asupra cererii, limitând consumul și investițiile”, menționează sursa citată.

Aceiași factori, spune documentul, reprezintă riscuri la adresa perspectivelor inflației, balanța acestora fiind înclinată în sensul creșterii pe termen scurt.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
inflatie