BCE lucrează la o monedă digitală, pentru a compensa dominația tehnologică a Statelor Unite și a Chinei

BCE lucrează la o monedă digitală, pentru a compensa dominația tehnologică a Statelor Unite și a Chinei
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 feb 2023

Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la o monedă digitală, deoarece regiunea încearcă să se protejeze de tensiunile cu China și Statele Unite, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca centrală a început să analizeze fezabilitatea unui euro digital încă din octombrie 2021. În această toamnă, șefii de stat din UE vor trebui să decidă dacă BCE ar trebui să continue cu următorii pași, care includ testarea aranjamentelor tehnice necesare, astfel încât europenii să poată cheltui euro digitali, scrie News.ro.

FOTO McWin, având în spate fondatorul AmRest, l-a recrutat pentru relansarea Burger King în România pe cel care a resuscitat inițial business-ul pe piața locală CITEȘTE ȘI FOTO McWin, având în spate fondatorul AmRest, l-a recrutat pentru relansarea Burger King în România pe cel care a resuscitat inițial business-ul pe piața locală

”BCE este îngrijorată că fără euro digital zona euro va ajunge într-o poziție geopolitică și economică de sandwich între marile companii de tehnologie din SUA și sistemele de plată ale Chinei.

În prezent,  europenii nu dispun de platforme digitale”, a declarat Guido Zimmermann, economist senior la banca germană LBBW.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a recunoscut acest aspect în timpul unui discurs din noiembrie.

”Intrarea marilor tehnologii în plăți ar putea crește riscul de dominare a pieței și dependență de tehnologiile de plată străine, cu consecințe asupra autonomiei strategice a Europei. Deja acum, peste două treimi din tranzacțiile europene de plată cu cardul sunt efectuate de companii cu sediul în afara Uniunii Europene”, a spus ea.

Mastercard, Visa, PayPal, Alipay și UnionPay alcătuiesc cele mai importante companii globale pentru plăți. Niciuna dintre ele nu este european.

Primele trei sunt americane, iar ultimele două chineze.

Politicienii din Europa nu vor ca consumatorii sau firmele din regiune să devină dependente de companiile mari din SUA pentru plăți, a spus Zimmermann.

El a adăugat că oficialii europeni încearcă, de asemenea, să evite o situație în care China devine singurul factor determinant al plăților pe ”Digital Silk Road”, un proiect chinez de referință pentru a investi în digitalizare în întreaga lume.

”Obiectivul, cred că este o fixare pentru unii, de a asigura suveranitatea sau puterea UE, este principalul motor al monedei euro digitale la Bruxelles și la Frankfurt”, a spus Daniel Gros, membru distins la institutul de cercetări CEPS.

Oficialii europeni au discutat de câțiva ani necesitatea de a fi mai autonomi și mai puțin dependenți de alte părți ale lumii, dar discuțiile s-au intensificat în urma pandemiei de Covid-19 și apoi din nou după invazia Rusiei în Ucraina.

”Relevanța păstrării suveranității geopolitice a crescut în recentele discursuri și publicații ale BCE despre un euro digital. Acest lucru cu siguranță are de-a face cu izbucnirea războiului din Ucraina și cu tensiunile geopolitice globale în creștere”, a spus Zimmerman.

Lagarde a declarat în noiembrie că un euro digital ”este un proiect european comun” și ”ar servi în esență obiective mai largi de politică publică, cum ar fi consolidarea autonomiei strategice a Europei”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
moneda digitala