BCE se va confrunta cu o inflație de bază ridicată pe termen scurt, spune Christine Lagarde

BCE se va confrunta cu o inflație de bază ridicată pe termen scurt, spune Christine Lagarde
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mar 2023

Inflația din zona euro va rămâne ridicată pe termen scurt, așa că o creștere cu 0,50 de puncte procentuale a dobânzii cheie a Băncii Centrale Europene (BCE) la sfârșitul acestei luni este din ce în ce mai sigură, a declarat președintele BCE Christine Lagarde grupului de media spaniol Vocento, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCE a majorat deja dobânzile cu 3 puncte procentuale din iulie anul trecut și, în esență, a promis încă o creștere de jumătate de punct procentual pe 16 martie, dar investitorii au anticipat recent o majorare și mai mare, având în vedere datele despre inflație, scrie News.ro.

Financial Times - Piața Obor din București oferă britanicilor lecții despre ce și când să mănânce. În contextul crizei legumelor din Marea Britanie, o jurnalistă încântată că a găsit salata, urzicile și loboda de sezon, prezintă și o rețetă CITEȘTE ȘI Financial Times - Piața Obor din București oferă britanicilor lecții despre ce și când să mănânce. În contextul crizei legumelor din Marea Britanie, o jurnalistă încântată că a găsit salata, urzicile și loboda de sezon, prezintă și o rețetă

Lagarde a spus că creșterea semnalată este acum ”foarte foarte probabilă”, dar ea a avertizat, de asemenea, că inflația subiacentă, care filtrează prețurile volatile ale alimentelor și carburanților, ar putea rămâne incomod de ridicată, chiar dacă rata inflației generale va scădea în lunile următoare.

”Pe termen scurt, inflația de bază va fi ridicată”, a declarat duminică Grupo Vocento, citat de Lagarde.

Mai mulți factori de decizie politică au avertizat recent că majorările ratelor dobânzilor BCE trebuie să continue până când inflația de bază se inversează și începe să încetinească spre ținta de 2% a BCE.

Inflația de bază a accelerat la un nivel record de 5,6% luna trecută, iar unii factori de decizie se tem că creșterea este determinată de creșterile salariilor în sectorul serviciilor, ceea ce face creșterea prețurilor mai durabilă și mai dificil de întrerupt.

”Trebuie să continuăm să luăm orice măsuri sunt necesare pentru a readuce inflația la 2%. Și vom face acest lucru”, a spus Lagarde. Ea a adăugat că economia zonei euro rezistă mai bine decât se temea și producția ar trebui să accelereze de la aproape stagnarea din ultimul trimestru al anului 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banci
dobanda