BCE va anunța oficial încheierea programului de achiziții de obligațiuni

BCE va anunța oficial încheierea programului de achiziții de obligațiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2018

Banca Centrală Europeană (BCE) va anunța în mod oficial, joi, încheierea programului de obligațiuni, dar își va reduce estimările referitoare la perspectivele de creștere economică, mărind probabilitatea ca viitoarele măsuri de eliminare a măsurilor de stimulare să fie amânate, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sfârșitul achizițiilor de obligațiuni, semnalat de mult timp, va trebui să fie ireversibil, pentru credibilitatea BCE, dar, având în vedere încetinirea creșterii economice, tensiunile bugetare din Franța și Italia, blocajul politic referitor la Brexit și riscul războiului comercial, președintele BCE Mario Draghi va susține alte forme de sprijin, scrie News.ro.

Vlad Nistor, fondator al CoinFlux - sub control judiciar. Autoritățile americane cer extrădarea sa, pentru fraude CITEȘTE ȘI Vlad Nistor, fondator al CoinFlux - sub control judiciar. Autoritățile americane cer extrădarea sa, pentru fraude

Draghi va avea nevoie să pară suficient de încrezător pentru a justifica oprirea programului de achiziții de obligațiuni în valoare de 2.600 de miliarde de euro, derulat pe parcursul a patru ani pentru suplimentarea lichidităților, dar și suficient de îngrijorat pentru a menține așteptările investitorilor că înăsprirea politicii monetare va fi lentă.

”Sfârșitul programului de relaxare cantitativă pare să fie mai degrabă sfârșitul munițiilor decât bazată pe perspective economice convingătoare”, a declarat un economist al Societe Generale, Anatoli Annenkov.

Problema BCE este că creșterea economică este mai slabă decât se așteptau economiștii în urmă cu doar câteva săptămâni, în timp ce accelerarea inflației de bază nu s-a materializat, punând sub semnul întrebării estimările băncii centrale.

Rata inflației, principalul obiectiv al BCR, se apropie acum de ținta de aproape 2% a instituției și chiar ușor mai ridicată în Germania, unde a ajuns la 2,2% în noiembrie.

Scăderea prețurilor petrolului sugerează însă o încetinire a inflației în lunile viitoare, în timp ce creșterea puternică a salariilor nu se reflectă în prețuri.

Pe fondul acestor complicații, BCE va reduce probabil estimările referitoare la creșterea economică și inflația de bază și ar putea fi ceva mai pesimistă în privința riscurilor, în timp ce Draghi ar urma să afirme că creșterea revine la normal după avansul rapid din ultima perioadă.

Partea bună este că agitația de pe piața italiană a obligațiunilor s-a calmat în ultimele săptămâni, iar  randamentele obligațiunilor guvernamentale au scăzut joi, după ce guvernul a redus ținta de deficit pentru 2019 la 2,04%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
obligatiuni