BCE va solicita creditorilor să monitorizeze social media pentru o detectare timpurie a retragerilor din depozite

BCE va solicita creditorilor să monitorizeze social media pentru o detectare timpurie a retragerilor din depozite
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2024

Banca Centrală Europeană a cerut unor creditori să monitorizeze strâns activitatea din social media, pentru a detecta înrăutățirea încrederii, care ar putea duce la retrageri masive din depozite, au declarat pentru Reuters două surse bancare care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritățile europene de reglementare au extins verificările privind lichiditățile băncilor, după colapsul de anul trecut al băncii americane Silicon Valley Bank și al grupului elvețian Credit Suisse, susțin sursele. În martie, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a cerut organismelor relevante de reglementare să evalueze riscurile, inclusiv din social media, care ar putea "contribui la deteriorarea percepției publice și a reputației instituției", scrie Agerpres.

România s-a împrumutat mai scump în dolari decât în lei CITEȘTE ȘI România s-a împrumutat mai scump în dolari decât în lei

Băncile se pot confrunta cu dificultăți financiare dacă clienții efectuează în același timp retrageri masive din depozite. În octombrie 2002, o postare a unui jurnalist pe social media în care se arăta că "o bancă internațională de investiții importantă este pe marginea prăpastiei" a provocat retrageri de peste 100 de miliarde de dolari din partea clienților Credit Suisse, până la 31 decembrie 2022.

Viteza cu care clienții și-au retras banii din depozite a dus la o dezbatere globală dacă, conform actualelor reglementări, instituțiile pot face față șocurilor legate de lichidități, și dacă ar putea fi necesare noi reguli.

Ca răspuns la solicitările BCE, un mare creditor european a angajat o echipă care semnalează postările negative semnificative la adresa situației financiare a băncii, postări care pot afecta depozitele. Deși o detectare timpurie ar putea să nu oprească retragerile, băncile și organismele de reglementare vor să nu fie prinse cu garda jos, susțin sursele.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să facă comentarii.

"Social media permite răspândirea mai rapidă a informațiilor dar de asemenea poate duce la amplificarea șocurilor", se arată în raportul de stabilitate financiară al BCE, publicat în noiembrie. În plus, instituția cu sediul la Frankfurt a accelerat în ultimele luni verificarea informațiilor privind lichiditățile.

Hidroelectrica - reclamată de un prahovean la Protecția Consumatorului: Nu i-a fost înregistrat 1 an contractul. Compania a fost amendată CITEȘTE ȘI Hidroelectrica - reclamată de un prahovean la Protecția Consumatorului: Nu i-a fost înregistrat 1 an contractul. Compania a fost amendată

Autoritatea bancară europeană (EBA) a informat anul trecut că va începe să verifice dacă organismele naționale de reglementare testează ipotezele cu care lucrează băncile când vine vorba de găsire de lichiditate după un colaps bancar, în special având în vedere "potențiala viteză cu care sunt retrase depozitele, un element crucial care a ieșit la lumină în contextul recentelor crize din SUA și Elveția".

Evaporarea rapidă a lichidității, evidențiată de colapsul Silicon Valley Bank în SUA, a determinat deja organismele globale de reglementare să revizuiască cerințele zilnice de lichidități ale băncilor. Lichiditatea se referă la numerarul disponibil imediat pentru a finanța operațiunile de zi cu zi ale băncii fără a fi nevoită să vândă active.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală europeană
depozite