BCR: emisiune record de euroobligațiuni verzi, de 700 milioane euro, pe piețele internaționale, cea mai mare din istorie de tip senior pentru un emitent privat român

BCR: emisiune record de euroobligațiuni verzi, de 700 milioane euro, pe piețele internaționale, cea mai mare din istorie de tip senior pentru un emitent privat român
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2023

BCR a lansat o emisiune de euroobligațiuni verzi, în valoare totală de 700 milioane euro, operațiune de valoare record, ce marchează debutul băncii pe piețele internaționale de capital cu euroobligațiuni senior nepreferențiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Emisiunea are o maturitate de 4 ani, cu posibilitatea răscumpărării anticipate după 3 ani, și urmează să fie înscrisă la Bursele din Viena și București.

EXCLUSIV Legea care urma să interzică plata salariilor cash, întoarsă la comisii. Inițiatorii renunță la obligația plății pe card, înlocuind-o cu drept al salariatului de a opta CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea care urma să interzică plata salariilor cash, întoarsă la comisii. Inițiatorii renunță la obligația plății pe card, înlocuind-o cu drept al salariatului de a opta

Peste 60% din emisiune a fost alocată investitorilor instituționali, cu participarea IFC și a BERD.

În primele ore după deschidere au fost înregistrate ordine de peste 1 miliard de euro, valoare care a crescut la peste 1,9 miliarde de euro la închiderea registrului, ceea ce a permis stabilirea unui cupon de 7,625%, față de nivelul indicativ inițial de 8%-8,25%. 

În condițiile în care a fost înregistrat un volum de ordine de  1,9 miliarde de euro, peste suma minimă vizată, de 500 milioane de euro, s-a ajuns la creșterea valorii emisiunii la 700 milioane de euro. 

Isărescu semnalizează finalul creșterilor de dobânzi: “Încep să cred că este limita”. Ce spune despre excesul de lichiditate CITEȘTE ȘI Isărescu semnalizează finalul creșterilor de dobânzi: “Încep să cred că este limita”. Ce spune despre excesul de lichiditate

Veniturile obținute din emisiunea de euroobligațiuni vor fi direcționate către proiecte de energie regenerabilă, credite ipotecare verzi și clădiri verzi.

Tranzacția a marcat mai multe premiere pe piața din România. Este prima tranzacție bancară de tip euroobligațiuni verzi. Registrul final de ordine la reoffer, de 1,75 miliarde de euro, constituie cea mai mare emisiune senior din istorie pentru orice emitent financiar sau corporativ din România, iar reducerea spread-ului cu 50 de puncte procentuale, de la indicația inițială de dobândă de 8,00%-8,25% până la valoarea finală de 7,625%, reprezintă cea mai mare valoare înregistrată vreodată pentru o tranzacție realizată de o instituție financiară din CEE. De asemenea, cu peste 155 de conturi diferite, este  una dintre cele mai diversificate din punct de vedere al distribuției de investitori pentru emitenții instituțiilor financiare europene,

Emisiunea a fost distribuită de Erste Group Bank AG, BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank N.V. și J.P. Morgan SE în calitate de Co-Manageri ai Registrului de Ordine (Joint Bookrunners), BCR având rol de Co-Lead Manager

Se înscrie în demersurile BCR de aliniere la criteriile ESG (Environmental, Social and Governance).

În ultimii trei ani, înaintea acestei emisiuni, pentru care banca estimează că  va primi un rating de Baa2 din partea Moody’s (în linie cu ratingul acordat Programului Multi Emitent de Obligațiuni pentru astfel de emisiuni) și BBB+ din partea Fitch,  BCR a mai emis obligațiuni în valoare de 4,1 miliarde de lei. .


„BCR este prima bancă din România care lansează o emisiune de euroobligațiuni verzi, iar procesul de tranzacționare a marcat câteva premiere în industria bancară europeană. Acestea confirmă recunoașterea și încrederea de care BCR se bucură în rândul investitorilor, fie că sunt corporativi sau instituționali, internaționali sau locali. Iar acest mandat de încredere este adresat întregii comunități BCR, angajați și clienți deopotrivă, fiind ancorat de profesionalismului echipei care a coordonat această emisiune. Am învățat enorm în acest proces și suntem onorați să constatăm încrederea unui număr semnificativ de investitori în abordarea responsabilă, prospectivă și determinarea cu care ne implicăm în proiectele care vizează dezvoltarea economică durabilă. Ne bucurăm că împreună cu partenerii noștri, prin intermediul pieței de capital, putem să consolidăm oportunitățile și procesele majore de creștere ale României”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

Emisiunea a se înscrie în procesul de conformare cu reglementările Uniunii Europene privind capacitatea minimă pe care trebuie să o dețină băncile pentru a absorbi pierderile, cerințele minime pentru fonduri proprii și pasive eligibile (MREL) și ghidurile MREL, în conformitate cu strategia de rezoluție.

În luna martie, Profit.ro a anunțat că BCR a emis bonduri verzi și le-a plasat la Viena, prin intermediul Erste, agentul principal de plată și fiscal, către investitori profesionali. Bondurile, emise în format old school banking, la purtător, sunt emise în categoria recent apărută a titlurilor “green”, banii împrumutați urmând să finanțeze credite verzi pentru construcții și energie regenerabilă.

Emisiunea a însumat 20 de milioane de dolari, cu maturitate la 6 ani, în decembrie 2029, și posibilitate de răscumpărare anticipată după 5 ani. Titlurile, de tip senior preferențial, au o dobândă fixă de 7,5% pe an și o valoare nominală de 200.000 dolari. Investitorul își va putea încasa dobânda de două ori pe an, prezentând cuponul la Erste în Viena, pe 15 iunie și 15 decembrie.

BCR va plăti în fiecare an un cupon de 1,5 milioane de dolari pe an, în două tranșe egale, pentru împrumutul de 20 milioane de dolari.

Până acum, BCR a preferat să emită obligațiuni verzi în lei și a avut suprasubscriere la toate, însă condițiile de piață s-au deteriorat puternic în ultima vreme, ultimul astfel de împrumut fiind luat în octombrie 2022 cu dobândă de peste 9%. Banca a renunțat la o emisiune MREL în lei programată luna trecută, Moody’s retragând în februarie ratingul acordat estimtiv pentru aceasta, deoarece rămânea fără obiect.

Accesul la piețele de capital a devenit tot mai costisitor pentru bănci, în special pentru obligațiunile de tip MREL, care trebuie emise obligatoriu pentru a îndeplini cerințele minime de fonduri proprii. Sunt considerate cu grad mare de risc pentru investitori, datoria către aceștia fiind prima ajustată în cazul unor planuri de restructurare și rezoluție a băncilor, într-un sistem care încearcă să evite suportarea pierderilor bancare de către deponenți sau contribuabili, după criza din 2008.

GRAFICE Cerere mare pe titlurile de stat românești după turbulențele financiare internaționale. Guvernul a acoperit deja aproape jumătate din finanțarea din piață pentru acest an CITEȘTE ȘI GRAFICE Cerere mare pe titlurile de stat românești după turbulențele financiare internaționale. Guvernul a acoperit deja aproape jumătate din finanțarea din piață pentru acest an

Situația s-a agravat după falimentul Silicon Valley Bank, iar piața de capital pentru obligațiuni este acum aproape total blocată, după ce salvarea Credit Suisse prin preluarea de către UBS s-a făcut ștergând în totalitate deținerile investitorilor în obligațiuni AT1 ale băncii. Aceștia au pierdut toți banii plasați, posibilitate prevăzută și asumată când au luat titlurile respective, dar care a surprins prin tratamentul mai defavorabil decât cel aplicat acționarilor și care a spulberat interesul de asumare a riscului în piața obligațiunilor.

Blocajul pieței prinde și piața bancară românească într-o situație dificilă, băncile având obligația de a continua să emită titluri MREL până ating țintele stabilite ca procent din activele ajustate la risc.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
obligatiuni la purtator
dolari
erste
green bonds