BEI va majora finanțarea pentru tehnologiile cu dublă utilizare

BEI va majora finanțarea pentru tehnologiile cu dublă utilizare
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2024

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat că va oferi o finanțare mai mare pentru tehnologiile cu dublă utilizare, civilă și militară, în ideea de a sprijini reînarmarea europeană în fața Rusiei, în conformitate cu o solicitare recentă venită din partea statelor membre, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Brațul financiar al UE nu este autorizat, conform mandatului, să finanțeze activități care au legătură cu armamentul în sens strict, precum munițiile sau rachetele, pentru a-și păstra ratingul excelent, care îi permite să se împrumute la dobânzi scăzute, scrie Agerpres.

Însă, instituția financiară cu sediul la Luxemburg dispune de o anvelopă de șase miliarde de euro până în 2027, pentru împrumuturi în favoarea dezvoltării de produse cu dublă utilizare, precum drone sau vehicule care, în anumite versiuni, pot fi introduse pe câmpul de luptă.

Beretta ar putea să înceapă activitatea la Uzina Mecanică Cugir din vară CITEȘTE ȘI Beretta ar putea să înceapă activitatea la Uzina Mecanică Cugir din vară

Până în prezent, BEI trebuie să se asigure că minimum jumătate din veniturile pe care mizează dintr-un anumit proiect vor proveni dintr-o utilizare în scopuri civile, pentru ca acel proiect să fie eligibil de a beneficia de finanțare din partea sa. Această limită urmează să fie eliminată, împrumuturile urmând să fie acordate în viitor cu condiția să existe și o utilizare civilă pentru tehnologiile vizate, fără a fi fixat un anume procentaj. Grație acestei relaxări, va putea fi accelerată deblocarea celor șase miliarde de euro pentru apărare.

"Ne vom consolida și accelera sprijinul pentru industria europeană de securitate și apărare, protejând în același timp capacitatea noastră de finanțare și cele mai stricte standarde în materie de mediu, social și guvernanță", a declarat vineri președintele BEI, Nadia Calvino, care a prezentat vineri acest proiect miniștrilor europeni ai Finanțelor, reuniți la Luxemburg.

Planul a fost "bine primit" de miniștrii europeni ai Finanțelor, subliniază BEI. Însă, va trebui aprobat în mod formal de Consiliul de Administrație al instituției, cu prilejul unei reuniuni care va avea loc în luna mai.

De asemenea, este avută în vedere o extindere a accesului la împrumuturile BEI pentru IMM-urile care activează în domeniul apărării, în condițiile în care până acum acestea erau complet excluse. În paralel, vor fi înființate un ghișeu unic și un grup de lucru pentru a accelera procedurile.

Acest ghișeu unic ar urma să fie operațional în luna mai, iar un plan complet de acțiune ar putea fi prezentat până în luna iunie, a explicat Nadia Calvino.

La finele lunii martie, liderii UE au cerut BEI să își relaxeze regulile pentru a finanța mai mult companiile din sectorul apărării. Anumite state membre, precum Franța, ar fi dorit să meargă și mai departe și să obțină o ridicare completă a interdicției de sprijinire a activităților cu caracter pur militar.

Banca Europeană de Investiții, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acționarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităților de creditare ale BEI este pus pe finanțarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată și coeziunea economică și socială într-o Uniune Europeană extinsă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca europeană de investiții
tehnologie