Bitcoin își continuă revenirea spectaculoasă în condiții cu totul bizare

Bitcoin își continuă revenirea spectaculoasă în condiții cu totul bizare
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2023
Prețul bitcoin a crescut cu 1% miercuri până la 38.168 de dolari, cel mai ridicat nivel din primăvara anului trecut, însă revenirea spectaculoasă a celei mai mari criptomonede din lume are loc în condiții cu totul bizare.
Urmărește-ne și pe Google News

Markets Insider notează că prețul bitcoin a crescut cu peste 10% în luna noiembrie pe baza așteptărilor că Rezerva Federală, banca centrală de la Washington, va începe să reducă dobânda de referință anul viitor, arată Hotnews.

Cea mai importantă schimbare din fotbal - Este pregătit cartonașul alb CITEȘTE ȘI Cea mai importantă schimbare din fotbal - Este pregătit cartonașul alb Dobânzile de referință ridicate sunt o veste proastă pentru criptomonede întrucât randamentele obținute la titlurile de stat și alte investiții mai puțin riscante cresc, investitorii optând pentru câștiguri mai mici dar sigure, în detrimentul volatilității extreme din sectorul crypto.

Investitorii individuali se îndreaptă de regulă către criptomonede în perioade în care inflația este ridicată și câștigurile de pe piața bursieră sunt reduse. Însă în Statele Unite inflația e în continuă scădere din a doua jumătate a anului trecut, chiar dacă rămâne peste ținta de 2% a FED, iar bursa americană este pe cale să înregistreze un an cu randamente record.

În plus, interesul actorilor instituționali față de criptomonede a scăzut semnificativ după o serie de scandaluri de proporții care au zdruncinat încrederea în domeniul crypto, cel mai răsunător dintre acestea fiind prăbușirea FTX, a doua cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor din lume la momentul respectiv, în noiembrie anul trecut.

DECIZIE Poliția locală îi va putea amenda pe conducătorii de trotinete electrice CITEȘTE ȘI DECIZIE Poliția locală îi va putea amenda pe conducătorii de trotinete electrice

Cu toate acestea, prețul bitcoin a crescut cu aproximativ 130% de la începutul lui 2023, „crypto-entuziaștii” și inclusiv companii financiare prognozând acum din nou ascensiunea criptomonedei pe culmi nebănuite.

De exemplu, Standard Chartered a declarat marți, reiterând o prognoză anterioară în acest sens, că prețul unui bitcoin este pe cale să ajungă la 100.000 de dolari până la sfârșitul anului viitor. Spre comparație, prețul maxim pe care l-a înregistrat criptomoneda în istoria sa a fost de 68.789,63 dolari.

Evoluția de acum a prețului bitcoin este cu atât mai de neînțeles întrucât scandalul uriaș în care a fost implicată săptămâna trecută Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare crypto din lume, în Statele Unite.

Acuzată de autoritățile federale americane de o serie gravă de încălcări ale legii, Binance a fost de acord să plătească o amendă de 4,3 miliarde de dolari, una dintre cele mai mari din istoria corporațiilor americane. Mai mult, cofondatorul Binance, emblematicul Changpeng „CZ” Zhao, a fost de acord să își dea demisia din funcția de CEO al companiei și a admis mai multe acuzații penale formulate împotriva sa.

Recent preluat de proprietarul Mega Image, Profi atinge o nouă bornă în România CITEȘTE ȘI Recent preluat de proprietarul Mega Image, Profi atinge o nouă bornă în România

Zhao, sau „CZ", cum este cunoscut în lumea crypto, a cultivat timp de ani de zile, atât pentru el personal, cât și Binance, o imagine de seriozitate și investiții de încredere într-o lume crypto cunoscută pentru ascensiuni și prăbușiri spectaculoase pe fondul volatilității și al multor escrocherii. El riscă acum o condamnare de 18 ani de închisoare.

După fiecare scandal de anvergură de genul prețul bitcoin s-a prăbușit, ducând cu el în jos și restul pieței crypto. Însă de data aceasta, după o ușoară scădere în urma anunțului legat de Binance, criptomoneda a revenit pe creștere.

Inclusiv Binance scria într-o notă publicată pe 6 octombrie, că prețul bitcoin, care atunci se învârtea în jurul pragului de 28.000 de dolari, este nesustenabil în condițiile date.

Bitcoin înregistrează cea mai bună performanță în perioada premergătoare sărbătorilor din 2020 încoace. La acel moment, bitcoin a crecut cu peste 30%.
 
În toamna anului 2020, bitcoin se afla în primele etape ale unei creșteri impresionante, care avea să ducă prețurile la maximul istoric de aproape 69.000 de dolari un an mai târziu. De data aceasta, câștigurile au fost în mare parte alimentate de optimismul că autoritățile de reglementare din SUA vor aproba în curând primul fond tranzacționat la bursă (ETF) bazat pe bitcoin spot, care ar putea să să provoace un nou val de interes al investitorilor pentru criptomonede.
viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
criptomonede
piata cripto