Bloomberg: Investitorii așteaptă din partea băncilor din Austria măsuri de reducere a costurilor

Bloomberg: Investitorii așteaptă din partea băncilor din Austria măsuri de reducere a costurilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2016

Băncile din Austria încep săptămâna viitoare raportarea rezultatelor trimestriale, iar investitorii așteaptă planuri de reducere a costurilor mari înregistrate pe piața lor locală, care au fost eclipsate mult timp de expansiunea în Europa de Est, comentează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Investitorii sunt îngrijorați de numărul mare de angajați ai UniCredit Bank Austria, Raiffeisen Bank International și Erste Group Bank, situație care s-a perpetuat din cauza legislației muncii din Austria și a piețelor mai profitabile și mai interesante din străinătate, scrie News.ro

Problema a deveni mai acută ca urmare a costurilor operaționale din Austria care depășesc în prezent cele mai importante două surse de venit, din dobânzi și din comisioane, potrivit datelor băncii centrale.

Riscul la adresa profitabilității a determinat deja Bank Austria să înceapă închiderea a o treime dintre sucursale.

Săptămâna trecută, divizia austriacă a Erste au ajuns în centrul atenției după ce au anunțat că analizează introducerea de comisioane pentru operațiunile de la bancomate.

”Nu este o informație nouă că sistemul bancar austriac este supradimensionat. Dar cu actualul nivel al dobânzilor, încetinirea creșterii economice și costurile mai mari generate de actualul regim de reglementări, aceste fapt este văzut într-o nouă lumină”, a declarat Anna Lozmann, analist la Standard & Poor’s.

Guvernul va investi, până în 2023 inclusiv, peste 830 milioane euro pentru condițiile din închisori CITEȘTE ȘI Guvernul va investi, până în 2023 inclusiv, peste 830 milioane euro pentru condițiile din închisori

Profiturile obținute în Europa de Est au permis băncilor austriece să subvenționeze mult timp oprațiunile interne constrânse de legislația muncii și acordurile în domeniul salarizării, evitând reducerile de personal și închiderile de sucursale care au avut loc în țări precum Marea Britanie și Germania.

Pe măsură ce țările răsăritene au obligat băncile să suporte costurile creditelor în valută, iar creșterea economică a încetinit, veniturile aduse de subsidiare au devenit mai puțin previzibile.

”Există un potențial considerabil” ca băncile să reducă costurile, a declarat Andreas Ittner, vicegovernator al băncii centrale austriece.

Într-un raport din luna decembrie, banca centrală a arătat că numărul de angajați ai băncilor austriece se află aproape de un maxim istoric, comparativ cu reducerile de până la 30% care au avut loc în ultimele două decenii în alte state ale Uniunii Europene, pe măsură ce clienții s-au orientat către serviciile online, iar unele sucursale au fost închise.

Guvernatorul băncii centrale, Ewald Nowotny, anticipează că Austria va urma această tendință, urmând să piardă circa o treime din cele 75.000 de locuri de muncă din sistemul bancar.

Băncile europene au pierdut în acest an 10% din capitalizarea de piață, pe fondul măsurilor de stimulare fără precedent ale Băncii Centrale Europene (BCE) care au redus dobânzile, veniturile din operațiunile de creditare și au afectat depozitele.

Luxemburg a acordat prima licență din Europa pentru o platformă de tranzacționare a bitcoin CITEȘTE ȘI Luxemburg a acordat prima licență din Europa pentru o platformă de tranzacționare a bitcoin

Erste, a cărei divizie austriacă a menționat săptămâna trecută posibilitatea de a introduce noi comisioane, va raporta rezultatele financiare pe 4 mai, iar Bank Austria și Raiffeisen pe 11 și 12 mai.

Comisioanele pentru operațiunile la bancomate sunt un fapt comun în alte țări, dar directorul general al Raiffeisen, Karl Sevelda, a afirmat recent că retragerile gratuite sunt ”o vacă sacră” în Austria, care nu ar trebui să fie sacrificată.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci austria
unicredit bank austria
raiffeisen bank international
erste group bank