BNR a păstrat dobânda de politică monetară la 1,75% pe an, dar și nivelurile rezervelor minime obligatorii

BNR a păstrat dobânda de politică monetară la 1,75% pe an, dar și nivelurile rezervelor minime obligatorii
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2016

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis în ședința de joi să mențină în continuare rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, precum și ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei la 8% și pentru cele în valută la 12%, în linie cu așteptările analiștilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

BNR a reiterat gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar, scrie News.ro.

"BNR monitorizează cu vigilență evoluțiile mediului internațional și intern, fiind gata să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite, în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu și pentru menținerea stabilității financiare", se menționează în comunicatul băncii centrale.

Analiștii se așteptau ca banca centrală să păstreze neschimbate instrumentele de politică monetară la a cincea ședință din acest an, în condițiile unor incertitudini generate de votul pro-Brexit, poziționându-se deocamdată în expectativă.

“Considerăm că BNR va menține rata de dobândă de referință la nivelul minim istoric de 1.75%. Pe de altă parte, banca centrală va continua să semnaleze faptul că este pregătită să lanseze un nou ciclu monetar în acest an (mai ales după evaluarea evoluțiilor recente, externe și interne, inclusiv a impactului votului pro-Brexit)”, au transmis joi dimineață economiștii Băncii Transilvania.

FMI: Deutsche Bank este cea mai riscantă instituție financiară din lume, ca sursă externă de șocuri CITEȘTE ȘI FMI: Deutsche Bank este cea mai riscantă instituție financiară din lume, ca sursă externă de șocuri

La rândul lor, economiștii ING Bank apreciază că guvernatorul ar putea reitera în cadrul briefing-ului de presă existența spațiului de relaxare a politicii monetare, dacă va fi nevoie după votul pentru Brexit, însă ar putea vorbi și despre sprijinul pentru o pereche EUR/RON stabilă.

Ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc în ianuarie, când a redus RMO în valută de la 14% la 12%.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în mai anul trecut, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse și ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidități la dobânda-cheie de 1,75% pe an, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităților permanente este de +/-1,5%.

Astfel, băncile cu exces de lichidități primesc pentru depozitele ținute la BNR o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanțarea prin intermediul facilității de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naționale o dobândă de 3,25% pe an.

Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susținut de guvernator la ora 15:00.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr