BNR a revizuit în scădere prognoza de inflație și anticipează un nivel negativ la finalul acestui an

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflație și anticipează un nivel negativ la finalul acestui an
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2016

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație atât pentru 2016, cât și pentru 2017, indicele prețurilor de consum urmând să rămână în teritoriu negativ până la finalul acestui an, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ultimul raport trimestrial asupra inflației, publicat în luna mai, BNR estima că rata anuală a inflației va fi de 0,6% la finalul lui 2016, scrie News.ro.

”Scenariul de bază relevă o traiectorie proiectată a ratei anuale a inflației semnificativ mai joasă decât cea previzionată anterior, în contextul persistenței la nivel global și regional a unui nivel scăzut al inflației, de natură să afecteze comportamentul inflației de bază, dinamica prețurilor volatile, dar și cea a prețurilor administrate”, a spus Isărescu.

Rata anuală a inflației a urcat în luna iunie până la -0,7%, de la -3,5% în luna mai. Evoluția a fost generată de eliminarea efectului scăderii TVA la alimente, din iunie 2015, din indicele anual, în condițiile în care prețurile au scăzut în iunie față de luna anterioară, ca urmare a ieftinirii alimentelor.

Potrivit BNR, menținerea ratei anuale a inflației în teritoriul negativ se datorează exclusiv efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016..

Isărescu a decis să își dezvăluie salariul, după ce, în ultima vreme, s-au făcut mai multe speculații pe acest subiect CITEȘTE ȘI Isărescu a decis să își dezvăluie salariul, după ce, în ultima vreme, s-au făcut mai multe speculații pe acest subiect

Iunie 2016 este prima lună din ultimul an în care indicatorul inflației anuale nu mai include efectul scăderii taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente de la 24% până la 9%, măsură aplicată de la 1 iunie 2015.

În schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. În plus, de la începutul acestui an, cota TVA pentru apa potabilă și pentru cea folosită la irigații a scăzut la 9%.

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de reducere a prețurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianții ar aplica integral reducerea taxei la prețurile de la raft.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
inflatie