Bursa americană, în picaj: Tranzacțiile - oprite temporar după prăbușirea indicilor cu peste 7%

Bursa americană, în picaj: Tranzacțiile - oprite temporar după prăbușirea indicilor cu peste 7%
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 mar 2020

Acțiunile de pe Wall Street au deschis sesiunea bursieră de luni în scădere puternică, prăbușirea principalilor indici cu peste 7% în primele minute de tranzacționare declanșând activarea mecanismului de blocare temporară a tranzacțiilor pentru prima oară de la criza financiară din 2008.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Valul de vânzări din piețele globale de acțiuni în contextul răspândirii rapide a epidemiei de coronavirus, amplificat de scăderea cotațiilor petrolului cu 25% în timpul nopții, s-a transmis și în SUA. Indicii S&P 500 și Dow Jones Industrial Average s-au depreciat cu peste 7%, nivel care a atras activarea mecanismului de protecție și a dus la suspendarea tranzacțiilor pentru 15 minute.

FOTO Primele fotografii-spion cu noua Sandero Stepway CITEȘTE ȘI FOTO Primele fotografii-spion cu noua Sandero Stepway

S&P 500 s-a depreciat cu circa 18% de la ultimul maxim atins pe 19 februarie și riscă să intre în așa-numita “bear market”, după o perioadă record de 11 ani petrecuți într-un climat de creștere.

După reluarea tranzacțiilor, S&P 500 se deprecia cu 5,50%, DJIA cu 5,39%, iar Nasdaq Composite cu 4,80%. O eventuală corecție de 13% la nivelul indicilor de referință ar declanșa o nouă blocare a transferurilor pentru încă 15 minute, în timp ce extinderea declinului la 20% ar atrage închiderea pieței timp de o zi. Oricare dintre cele două scenarii ar reprezenta o premieră absolută în istoria bursei newyorkeze, potrivit Bloomberg.

Creșterea numărului de cazuri de infecție cu noul coronavirus (Covid-19) în Europa și SUA alimentează temerile legate de intrarea marilor economii în recesiune în acest an. Conform celor mai recente statistici, citate de MarketWatch, numărul cazurilor confirmate global a ajuns la aproape 111.360, cu 3.892 de decese. Italia, cu 7.375 de cazuri de infecție și 366 de decese, este a treia cea mai afectată țară, după China și Coreea de Sud, ultima cu 7.478 de cazuri de infecție și 53 de decese.

SUA au confirmat 564 cazuri de îmbolnăvire și 22 de decese, în California, Florida și Washington.

În jurul orei 16:30, indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se deprecia cu 5,80%, cu scăderi pe toate bursele majore: -5,81% pentru indicele FTSE 100 de la Londra, -6,12% pentru DAX de la Frankfurt, -6,28% pentru CAC 40 de la Paris și -6,20% pentru IBEX 35 de la Madrid.

Bursa italiană conduce în topul corecțiilor, cu un declin de 9,50% (aproape 2.000 de puncte) pentru indicele FTSE MIB de la Milano, trasă în jos de acțiunile bancare și ale companiilor din sectorul energetic. Titlurile Intesa Sanpaolo se depreciau cu 10%, cele ale Eni cu 19%, iar acțiunile Enel cu 7,35%.

Configurarea unui război al prețurilor între Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, și Rusia a dus la scăderea cotațiilor petrolului încă din timpul nopții, prețul “aurului negru” consemnând cel mai abrupt declin zilnic din ultimii 30 de ani.

La București, acțiunile OMV Petrom se depreciau cu 12,93%, pe o piață în scădere cu 7,28%, după ce anterior au pierdut până la 25% din valoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni americane
depreciere
corectii
coronavirus