Bursa spaniolă a avut cel mai puternic recul din ultimele 15 luni, pe fondul tensiunilor dintre separatiștii catalani și guvern

Bursa spaniolă a avut cel mai puternic recul din ultimele 15 luni, pe fondul tensiunilor dintre separatiștii catalani și guvern
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 oct 2017

Acțiunile spaniole au scăzut abrupt miercuri, pe fondul intensificării tensiunilor dintre separatiștii catalani și guvernul central de la Madrid, în condițiile în care Catalonia se pregătește să își declare independența față de Spania, în urma referendumului din weekend. Prăbușirea principalului indice al bursei spaniole până la minimul ultimilor 15 luni și creșterea randamentului obligațiunilor statului nu s-au transmis, cel puțin momentan, pe celelalte piețe europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Referința bursei de la Madrid, indicele IBEX 35, s-a depreciat cu 2,85%, consemnând cel mai amplu declin zilnic începând cu 24 iunie 2016, ziua de după publicarea rezultatului referendumului privind ieșirea Marii Britanii din UE.

Totodată, IBEX 35 a coborât sub pragul de 10.000 puncte pentru prima oară din luna martie, scrie MarketWatch.

Obligațiunile Puerto Rico se prăbușesc, după ce președintele american Donald Trump a sugerat că datoriile insulei ar trebui șterse: investitorii să-și spună „La revedere!” de la banii plasați! CITEȘTE ȘI Obligațiunile Puerto Rico se prăbușesc, după ce președintele american Donald Trump a sugerat că datoriile insulei ar trebui șterse: investitorii să-și spună „La revedere!” de la banii plasați!

Randamentul obligațiunilor spaniole pe 10 ani a crescut cu 6 puncte de bază, până la 1,771%, semn că investitorii sunt îngrijorați cu privire la situația din Catalonia, una dintre cele mai bogate regiuni din statul iberic.

Liderii separatiști din Catalonia au anunțat că vor proclama independența regiunii în zilele următoare, în pofida avertismentelor fără precedent ale regelui Felipe al VI-lea, care i-a acuzat de”lipsa de loialitate”, potrivit News.ro. Conform rezultatelor provizorii ale referendumului din weekend, pe care Guvernul spaniol îl consideră ilegal, 90% dintre votanți s-au pronunțat în favoarea independenței.

Băncile spaniole au fost printre cele mai afectate astăzi de scăderile generate de tensiunile în creștere. Acțiunile CaiaxaBank s-au depreciat cu 4,96%, titlurile Banco Santander cu 3,5%, iar cele ale BBVA cu 3,6%.

FOTOREPORTAJ. Corespondență specială de la Madrid pentru Profit.ro: Violență pe străzile Barcelonei, contrademonstrații pașnice la Madrid UPDATE Guvernul catalan anunță - 2,26 milioane persoane au votat, 90% în favoarea separării de Spania CITEȘTE ȘI FOTOREPORTAJ. Corespondență specială de la Madrid pentru Profit.ro: Violență pe străzile Barcelonei, contrademonstrații pașnice la Madrid UPDATE Guvernul catalan anunță - 2,26 milioane persoane au votat, 90% în favoarea separării de Spania

În restul Europei, principalele burse au închis “pe verde”, sau cu scăderi marginale.

Stoxx Europe 600, indice care urmărește evoluția celor mai mari 600 de companii de pe 18 piețe europene, a înterupt o serie de 9 ședințe de aprecieri consecutive, însă a consemnat doar un declin ușor, de sub 0,1%.

DAX 30, al bursei de la Frankfurt, a urcat cu 0,53% și a închis la o nouă valoare record, de 12.970,52 puncte, acțiunile companiilor din industriile auto și aeriană înregistrând aprecieri notabile. BMW și Volkswagen au consemnat creșteri la nivelul prețului de peste 2,2%, titlurile Daimler s-au apreciat cu 1,2%, iar cele ale Lufthansa cu 1,4%.

La Londra, FTSE 100 a închis cu o depreciere de 0,01%, în timp ce indicele reprezentativ al bursei pariziene, CAC 40, a avut un declin de 0,08%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
spania
catalonia
independenta