Bursele europene au avut cea mai slabă zi din ultimele 9 luni. Scumpirea euro afectează exportatorii

Bursele europene au avut cea mai slabă zi din ultimele 9 luni. Scumpirea euro afectează exportatorii
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 iun 2017

Acțiunile europene au înregistrat joi cea mai slabă sesiune de tranzacționare din ultimele nouă luni, în condițiile în care așteptările referitoare la înăsprirea politicii monetare în UE au împins euro la maximul ultimelor 14 luni față de dolar și au determinat o repoziționare a investitorilor pe activele riscante. Băncile și companiile din sectorul materiilor prime s-au apreciat, însă nu suficient pentru a inversa pierderile cauzate exportatorilor de întărirea euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1,34% la închidere, cel mai mare declin zilnic de la finele lunii septembrie, după ce în prima parte a zilei a urcat cu până la 0,5%, pe fondul evoluției pozitive din sectorul bancar. Bursa de la Frankfurt a închis cu un declin de 1,83%, piața de la Paris a scăzut cu 1,88%, iar bursa londoneză cu 0,51%.

În Italia, referința FTSE MIB s-a depreciat cu 1,63%, o scădere apropiată, de 1,6%, fiind consemnată și de principalul indice de la Madrid, IBEX 35.

AUDIO Declarația privind desființarea Pilonului 2, care a lovit bursa și nu mai este asumată acum de nimeni CITEȘTE ȘI AUDIO Declarația privind desființarea Pilonului 2, care a lovit bursa și nu mai este asumată acum de nimeni

Euro și lira sterlină s-au apreciat față de dolarul american, ambele monede europene fiind reevaluate în piețe după comentarii ale bancherilor centrali, scrie MarketWatch. Euro a depășit joi 1,14 dolari pe unitate și a atins maximul ultimelor 14 luni, în pofida încercărilor unor surse din Banca Centrală Europeană (BCE) de a modera mesajul președintelui Mario Draghi, care a sugerat, marți, că programul de relaxare cantitativă ar putea fi restrâns din a doua parte a acestui an.

Și guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a indicat că banca centrală ar putea majora dobânda de referință, comentariu care a trimis lira sterlină peste pragul de 1,30 dolari pentru prima dată în ultimele cinci săptămâni.

În timp ce companiile din sectorul materiilor prime au profitat de pe urma ieftinirii dolarului, exportatorii și companiile din energie, ale căror acțiuni evoluează, de obicei, în ton cu randamentele obligațiunilor, au consemnat deprecieri importante la nivelul prețului.

“Piețele sunt destul de nervoase cu privire la băncile centrale. Avem un tip de pivot agresiv dat de bancherii centrali, care par că acționează concertat. Companiile exportatoare, precum Airbus, sunt afectate de întărirea euro – la fel și industria auto, sectorul bunurilor de lux, Sanofi”, spune Andrea Tueni, trader la Saxo Bank, citat de Bloomberg.

Astfel, în vreme ce acțiunile Antofagasta și Glencore s-au apreciat cu peste 2%, titlurile Airbus au pierdut 2,1% din valoare, cele ale BMW și Volkswagen au scăzut cu 1%, iar producătorul de medicamente Sanofi a închis pe minus cu aproape 2,5%.

În sectorul energetic, acțiunile companiilor italiene ENI și Enel au consemnat deprecieri de 2,02%, respectiv 1,92%, titlurile companiei franceze Engie s-au ieftinit cu 1,87%, iar cele ale companiei germane E.ON cu 2,46%.

În sectorul bancar, acțiunile Deutsche Bank au urcat cu 0,3%, cele ale Societe Generale cu 0,1%, iar titlurile Barclays și HSBC Holdings s-au apreciat cu 1%, respectiv 4,24%. Câștigurile au venit pe fondul rezultatelor pozitive înregistrate de băncile americane la cele mai recente teste de stres derulate de Rezerva Federală (Fed).

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
evolutii
burse
euro