Caixabank și Bankia formează cel mai mare grup bancar spaniol, cu active de 650 de miliarde de dolari

Caixabank și Bankia formează cel mai mare grup bancar spaniol, cu active de 650 de miliarde de dolari
scris 18 sep 2020

Consiliile de Administrație ale CaixaBank și Bankia au fost de acord cu fuziunea în urma căreia va fi creată cea mai mare bancă spaniolă, cu active de peste 650 miliarde de dolari, după ce pandemia de coronavirus (COVID-19) a exacerbat presiunile pentru îndelung așteptata consolidare a sectorului bancar al țării, transmit DPA și Financial Times.

Reprezentanții celor două băncile vor prezenta în cursul zilei de vineri detaliile legate de fuziune, în cadrul unei conferințe de presă comune, care se va desfășura la sediul central al CaixaBank, scrie Agerpres.

FOTO Sâmbătă se deschide Podul Ciurel-Nod Virtuții CITEȘTE ȘI FOTO Sâmbătă se deschide Podul Ciurel-Nod Virtuții

Conform acordului, CaixaBank va achiziționa Bankia, o bancă controlată de stat care a avut un rol important în timpul crizei financiare din Spania din 2012 - când autoritățile de la Madrid au injectat 22,4 miliarde de dolari pentru salvarea sectorului bancar al țării.

Statul va deține aproximativ 16% din noul grup bancar.

În prezent, CaixaBank și Bankia au peste 50.000 de angajați, peste 6.000 de sucursale și aproximativ 20 de milioane de clienți.

Entitatea combinată, care se va numi CaixaBank, va deveni cea mai mare bancă spaniolă în funcție de cota de piață pe segmentul împrumuturilor și depozitelor interne, deși nu va fi atât de prezentă pe plan global cum sunt Santander și BBVA, în prezent cele mai mari bănci ale țării.

BBVA este acționarul majoritar al Turkiye Garanti Bankasi (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia și banca mamă a Garanti Bank România.

viewscnt
Afla mai multe despre
caixabank
bankia