FNGCIMM invită instituțiile financiare nebancare să participe la programul IMM Leasing de echipamente și utilaje

FNGCIMM invită instituțiile financiare nebancare să participe la programul IMM Leasing de echipamente și utilaje
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 sep 2020

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a anunțat joi că invită instituțiile financiare nebancare (IFN-uri) să participe în noul program guvernamental de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, IMM Leasing de echipamente și utilaje, iar înscrierile se fac până la 25 septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Instituțiile financiare nebancare înregistrate în Registrul Special ținut de BNR, care doresc să se înroleze în program, sunt invitate să transmită FNGCIMM alături de intenția de înscriere în program, solicitările pentru alocarea de plafoane de garantare în funcție de nivelul estimat al finanțărilor pe care le vor acorda în anul 2020, precum și nivelul costurilor totale pe care le vor aplica, cu încadrarea în limitele prevazute de program", a anunțat Fondul.

Înscrierea în program se face până la 25 septembrie 2020, scrie News.ro

Un nou restaurant Burger King în București CITEȘTE ȘI Un nou restaurant Burger King în București

Programul "IMM Leasing de echipamente și utilaje" are rolul de a susține IMM, prin acordarea de facilități de garantare de către stat sub forma punerii la dispoziția operatorilor de leasing financiar a unor plafoane anuale de garantare pentru finanțările de tip leasing destinate achiziționării de bunuri mobile noi sau second-hand necesare realizării activităților IMM-urilor, precum și companiilor afiliate acestora, care au un număr egal sau mai mare de 250 de angajați.

"FNGCIMM reprezintă un pilon important de susținere și un vector de implementare al Planului Național de Investiții și Relansare Economică, prin operaționalizarea a patru programe noi: IMM Invest (accesul IMM la capital financiar), IMM Leasing de echipamente și utilaje (asigură accesul la creditul furnizor), IMM Factor (schema de garantare de către stat a creditului comercial) și Noua Casă (deblocarea creditului ipotecar). În actualul context economic caracterizat de necesitatea conjugării eforturilor tuturor factorilor implicați în susținerea și dezvoltarea sectorului IMM, adresăm invitația de participare în program a tuturor operatorilor de tip leasing financiar înscriși în Registrul Special ținut de BNR. Am convingerea că împreună vom face din IMM Leasing de echipamente și utilaje un program de succes, sper ca plafonul de garantare pus la dispoziție de Guvern va fi suprasubscris și că acest prim proiect derulat împreună, va deschide calea unei relații de colaborare fructuoasă între FNGCIMM- instituția specializată a guvernului în acordarea de garanții, mediul financiar-non bancar și sectorul IMM”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

Facilitățile oferite prin programul guvernamental sunt de natura subvenției de dobândă în procent de până la 50%, subvenționarea în procent de 100% a comisionului de administrare datorat FNGCIMM și a comisionului de risc datorat Ministerului de Finanțe, precum și garantarea de către stat în procent de 60%, respectiv 80% din finanțările de tip leasing financiar, în funcție de categoria bunurilor achiziționate. Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate care pot fi acordate unui singur beneficiar va fi de 5.000.000 lei, iar perioada și modalitatea de rambursare a finanțărilor, vor fi stabilite de finanțatori, conform normelor și reglementărilor interne.

Durata finanțărilor de tip leasing este de maxim 72 de luni, iar avansul solicitat este cuprins între 0% și 20%, în funcție de opțiunea beneficiarului, din valoarea de achiziție a bunului finanțat (exclusiv TVA).

Sunt eligibile pentru acordarea de garanții în cadrul programului întreprinderile mici și mijlocii precum și intreprinderile afiliate, din toate sectoarele de activitate, cu excepția domeniilor prevăzute în OUG nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de sustinere a intreprinderilor mici și mijlocii "IMM Leasing de echipamente și utilaje“.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm leasing
fngcimm