Christine Lagarde: BCE ar putea aștepta câteva luni noi reduceri ale dobânzilor

Christine Lagarde: BCE ar putea aștepta câteva luni noi reduceri ale dobânzilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2024

Banca Centrală Europeană apreciază că ratele dobânzilor nu sunt pe o traiectorie liniară descendentă, iar oficialii ar putea câteodată să aștepte mai mult de o reuniune de politică monetară înainte de a le reduce din nou, a afirmat președintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a redus costul creditului, pentru prima dată în ultimii cinci ani, recunoscând progresele înregistrate în lupta cu inflația ridicată dar a semnalat totuși că războiul nu s-a încheiat încă în condițiile în care inflația este prognozată să rămână mult prea mare până în 2025, scrie Agerpres.

Bruxelles-ul anchetează tranzacția prin care compania de telecomunicații a Emiratelor Arabe Unite cumpără active ale PPF, care deține și ProTV CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul anchetează tranzacția prin care compania de telecomunicații a Emiratelor Arabe Unite cumpără active ale PPF, care deține și ProTV

"Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

"Am adoptat decizia adecvată, dar asta nu înseamnă că ratele dobânzilor sunt pe o traiectorie liniară descendentă. Ar putea exista perioade în care nu modificăm nivelul dobânzilor", a declarat șeful BCE într-un interviu comun acordat publicațiilor europene Expansión, Handelsblatt, Il Sole 24 Ore și Les Échos.

Întrebată dacă aceasta înseamnă că BCE ar putea menține dobânzile nemodificate o perioadă mai îndelungată decât o singură reuniune, Lagarde a răspuns: "Este o posibilitate".

Piețele se așteaptă acum ca la următoarele patru reuniuni de politică monetară BCE să reducă dobânzile nu doar o dată, și se așteaptă la trei-patru reduceri în 2025.

Deși Lagarde nu a spus în mod explicit că BCE va menține în iulie actualul nivel al dobânzilor, a argumentat că noi reduceri depind de diverși indicatori, inclusiv nivelul salariilor și profiturile companiilor, care vor fi disponibili înainte de reuniunea din septembrie.

"Vom avea nevoie de mai multe date, inclusiv în privința productivității, a salariilor și a modului în care profiturile cresc și absorb o parte din costurile cu forța de muncă", a explicat șeful BCE

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală europeană
christine lagarde