Christine Lagarde, BCE, avertizează creditorii asupra riscurilor provocate de instituțiile care investesc în active nelichide

Christine Lagarde, BCE, avertizează creditorii asupra riscurilor provocate de instituțiile care investesc în active nelichide
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2023

Președintele BCE, Christine Lagarde, a atras atenția asupra riscului de contagiune către bănci provocat de fondurile de pe piața monetară și fondurile de investiții care investesc în active nelichide, transmit EFE și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deschizând a șaptea conferință anuală a Comitetului european pentru risc sistemic (CERS), Lagarde a avertizat că: "ar putea reveni canalele de contagiune", scrie Agerpres.

DOCUMENT Dezvăluire - Cum a intrat Blue Air în insolvență CITEȘTE ȘI DOCUMENT Dezvăluire - Cum a intrat Blue Air în insolvență

De asemenea, șeful BCE susține că băncile europene ar putea suferi pierderi semnificative dacă sunt nevoite să vândă obligațiunile pe care le dețin, pentru a obține numerar.

"Titlurile de valoare cu venit fix deținute de către băncile din UE ar putea fi vândute în pierdere", a apreciat Lagarde, care este președintele Comitetului european pentru risc sistemic.

În urmă cu un an, CERS avertiza că "o deteriorare a economiei ar putea afecta calitatea activelor și profitabilitatea instituțiilor de creditare". Până acum, băncile din UE au beneficiat de pe urma majorării dobânzilor, ajungând la cea mai ridicată profitabilitate din ultimul deceniu. Creditele neperformante sunt la un nivel scăzut, rata angajării fiind stabilă. Mai mult, declară Lagarde, "piețele imobiliare rezidențiale, o expunere cheie a băncilor, au încetinit până acum într-un mod ordonat".

Dar șefa BCE consideră că băncile trebuie să prevină ca aceste riscuri să se materializeze pe termen mediu.

Creșterea dobânzilor a majorat profitabilitatea băncilor, dar la un moment dat se vor resimți efectele negative, în urma sporirii costurilor de finanțare și a scăderii semnificative a creditării. În plus, scăderea activității economice și costurile mai ridicate cu rambursarea datoriilor vor afecta companiile și gospodăriile vulnerabile, ceea ce ar putea majora creditele neperformante, avertizează președintele BCE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
bce