Irakul a devenit acționar la BERD

Irakul a devenit acționar la BERD
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2023

Irakul a devenit joi cel de-al 74-lea acționar al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în timp ce Ghana și Senegal au depus o solicitare pentru a se alătura instituției financiare internaționale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Irakul a depus cererea inițială de a se alătura BERD în luna aprilie 2018 iar Consiliul guvernatorilor a aprobat statul de membru în luna octombrie 2020. Procesul de a deveni acționar la BERD este acum finalizat, scrie Agerpres.

FOTO Pictură uriașă cu David Popovici pe un bloc din București. Mesajul transmis de înotător CITEȘTE ȘI FOTO Pictură uriașă cu David Popovici pe un bloc din București. Mesajul transmis de înotător

În calitate de acționar al BERD, Irakul poate solicita să devină o economie care beneficiază de finanțarea și sprijinul BERD. Însă o astfel de solicitare va fi analizată de acționarii băncii într-un proces separat.

"Atunci când va veni timpul, suntem încântați să începem să lucrăm cu Irakul, folosindu-ne expertiza pentru a-i dezvolta economia", a declarat președintele BERD, Odile Renaud-Basso. Aceasta a precizat că Ghana și Senegal au solicitat să se alăture instituției financiare internaționale.

În prezent, BERD are printre acționari 72 de state, precum și Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții.

Miercuri, Consiliul director de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a recomandat Consiliul Guvernatorilor BERD să aprobe o majorare a capitalului cu patru miliarde de euro, pentru a permite instituției financiare să își crească finanțarea oferită Ucrainei. Dacă guvernatorii vor aproba propunerea venită de la Consiliul director, aceasta va fi a treia majorare de capital din istoria BERD, după deciziile similare din 1996 și 2010.

BERD este unul dintre principalii investitori instituționali din România. Până în prezent, BERD a investit 10,5 miliarde de euro prin 515 proiecte în România, concentrându-se pe finanțarea infrastructurii și dezvoltare sectorului privat și a piețelor de capital. 

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
irak