Citigroup: Capitalizarea băncilor franceze ar scădea cu 25% în cazul victoriei lui Le Pen la președinția Franței

Citigroup: Capitalizarea băncilor franceze ar scădea cu 25% în cazul victoriei lui Le Pen la președinția Franței
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2017

O victorie a candidatei anti-europene Marine Le Pen în alegerile pentru președinția Franței ar reduce cu 25% capitalizarea bursieră a băncilor franceze, potrivit unei analize a Citigroup, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Citigroup consideră că probabilitatea ca Le Pen să câștige este redusă, având în vedere sondajele de opinie recente, dar lecțiile date de rezultatele neașteptate ale referendului pentru Brexit din Marea Britanie și ale alegerilor prezidențiale din Statele Unite îi fac pe analiștii băncii să se întrebe ce s-ar întâmpla într-o astfel de eventualitate, scrie News.ro.

”Sondajele s-au mai înșelat în trecut. Expunerea la Franța și la datoria publică a acesteia, precum și la operațiunile bancare corporative și instituționale sunt factori de stres. Credem că scăderea ar fi semnificativă”, au scris analiștii Citigroup Azzurra Guelfi și Simon Nellis.

Le Pen, candidatul Frontului Național, de extremă dreapta, vrea ieșirea din zona euro, revocarea independenței băncii centrale și tipărirea unei monede noi.

Riscurile pentru bănci în cazul victoriei candidatei Frontului Național includ scăderea obligațiunilor guvernamentale, care au o pondere mare în bilanțurile băncilor, și creșterea costurilor de finanțare, potrivit Citigroup.

Un alt motiv de îngrijorare ar fi veniturile scăzute de pe piețele de capital și încetinirea creșterii în operațiunile de management al activelor.

Raiffeisen: Profit de 104 mil. euro în România, în creștere cu 4,5%. Costuri reduse, 20.000 de clienți în minus CITEȘTE ȘI Raiffeisen: Profit de 104 mil. euro în România, în creștere cu 4,5%. Costuri reduse, 20.000 de clienți în minus

Acțiunile Societe Generale ar putea scădea cu 38% față de închiderea de marți a bursei, dacă Le Pen va fi aleasă președinte, din cauza ponderii mari a veniturilor în Franța, a expunerii mari la obligațiuni suverane și a activităților de investment banking, avertizează Citigroup.

BNP Paribas va rezista cel mai bine, cu un declin al acțiunilor de 23%. Analiștii anticipează scăderi ale cotațiilor acțiunilor de 30% pentru Credit Agricole și de 34% pentru Natixis.

Chiar dacă planurile lui Le Pen riscă să zguduie sistemul bancar al Franței, instituții financiare precum Credit Agricole, Societe Generale și Axa au evitat să intre în contact cu echipa ei.

Sondajele arată că Le Pen va câștiga primul tur al alegerilor, din aprilie, dar va pierde în turul al doilea, programat pe 7 mai, în confruntarea cu lideri mai favorabili mediului de afaceri, cum sunt Francois Fillon și Emmanuel Macron.

viewscnt
Afla mai multe despre
citigroup
banci franta
le pen