ANRE menține licența de furnizare a traderului Ciga Energy, dar îl plasează sub supraveghere

ANRE menține licența de furnizare a traderului Ciga Energy, dar îl plasează sub supraveghere
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2017

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis miercuri că traderul Ciga Energy va rămâne cu licența de furnizare a energiei electrice, dar activitatea de Parte Responsabilă cu Echilibrarea (PRE) va fi sub supravegherea strictă a autorității. Responsabilii din cadrul autorității propuseseră ridicarea licenței, din cauza obstrucționării activității ANRE ”de monitorizare a pieței de energie electrică prin furnizarea de date incomplete și, uneori, chiar eronate, cu privire la activitatea societății de Parte Responsabilă cu Echilibrarea (PRE) pentru circa a 640 participanți la piață”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania a primit licență pentru activitatea de furnizare a energiei electrice pe 8 februarie 2011, scrie News.ro.

”În urma analizei raportului privind propunerea de suspendare, membrii Comitetului de reglementare au apreciat că măsura suspendării este una disproporționată față de gravitatea faptei constate și ar pertuba activitatea  participanților la piață pentru care societatea asigură echilibrarea financiară, cu atât mai mult cu cât, în prezent, ANRE are în vedere revizuirea reglementărilor cu privire la piața de energie electrică, având în vedere situația apărută în piață de energie în lunile ianuarie și februarie”, arată ANRE, într-un comunicat.

Astfel, comitetul de reglementare al ANRE a respins propunerea de suspendare si a decis supravegherea strictă a activității de PRE pe care Ciga Energy o desfășoară, precum și două măsuri de conformare, cu perioadă de conformare de 30 de zile.

Aceste măsuri presupun prezentarea unei proceduri de alocare a dezechilibrelor între participanții la piață care să fie avizată de ANRE.

A doua măsură prevede prezentarea datelor într-un format stabilit de direcția de specialitate din cadrul ANRE, prin care ”Ciga Energy să arate modul transparent de tratament între participanții la piață din PRE-urile pe care le gestionează”.

Ciga Eenrgy este una din cele mai mari companii ce acționează pe Piața de Echilibrare, prin Departamentul PRE echilibrează aproximativ 50% din totalul consumului de energie electrică din România, potrivit datelor de pe site-ul societății.

EXCLUSIV Guvernul începe negocieri cu Comisia Europeană și va promova prin ordonanță de urgență noi condiții de liberalizare a prețului la gaze naturale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul începe negocieri cu Comisia Europeană și va promova prin ordonanță de urgență noi condiții de liberalizare a prețului la gaze naturale

Potrivit ultimului raport transmis Ministerului de Finanțe, în anul 2015 Ciga Energy avea nouă salariați. Compania a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 18,5 milioane lei și un profit net de 4,6 milioane lei.

Prețurile pe piața spot a bursei de energie OPCOM au depășit, în luna ianuarie, aproape zilnic, niveluri record, care au ajuns până la 680 lei/MWh, de peste două ori mai mari decât în primele zile ale anului.

Piața de energie electrică a fost caracterizată în luna ianuarie prin creșterea consumului de energie electrică și prin utilizarea la maxim a rezervelor de energie din lacurile de acumulare pentru echilibrarea sistemului, arată o prezentare a ANRE privind evoluția prețului orar al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) în luna ianuarie.

Președintele ANRE, Niculae Havrileț, declara recent că ANRE a finalizat investigația pe piața energiei pe care a declanșat-o în urma creșterii prețului pe bursă în luna ianuarie și a retras licențele unor furnizori din sectorul energiei electrice, în timp ce unii dintre ei au fost amendați.

ANRE a verificat circa 18 furnizori, iar unora dintre aceștia, care au generat pierderi în rândul furnizorilor de ultimă instanță și de rețea, le va fi retrasă licența.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
ciga energy