Comentariu Saxo Bank: Problema nu e ”taxa pe lăcomie” în sine, ci atitudinea ministrului de Finanțe. Poate că era perfect conștient de panica de pe piața de acțiuni ce va fi generată de anunț...

Comentariu Saxo Bank: Problema nu e ”taxa pe lăcomie” în sine, ci atitudinea ministrului de Finanțe. Poate că era perfect conștient de panica de pe piața de acțiuni ce va fi generată de anunț...

Christopher Dembik

Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2018

Christopher Dembik, director strategie macro la Saxo Bank, reacționează la vestea care a socat piața de acțiuni din România. ”Problema nu e cu adevărat așa-zisa ”taxă pe lăcomie” – al cărei nivel e administrabil de sectorul bancar pe termen mediu – ci atitudinea surprinzătoare a ministrului român de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, când a anunțat-o”, spune Dembik.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"A fost stresat și a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, ceea ce amplifică misterul legat de procesul politic din spatele acestei taxe.

Stigma CITEȘTE ȘI Stigma

Ar putea exista mai multe explicații: poate că ministrul nu susține, personal, această taxă, or poate că era perfect conștient de panica de pe piața de acțiuni ce va fi generată de anunț... În orice caz, o taxă pe sectorul financiar, chiar dacă sperie pe termen scurt investitorii și aduce multă volatilitate pe bursă – așa cum se întâmplă acum, are, de obicei, un impact mai redus asupra ”atractivității” unei țări.

Atâta timp cât băncile rămân solide, așa cum vedem în România, o taxă suplimentară nu reprezintă neapărat un risc", se arată într-un comunicat al Saxo Bank.

Guvernul introduce anul viitor "taxa pe lăcomie", aplicată băncilor, la valoarea activelor, și calculată în funcție de nivelul ROBOR. Taxa va fi stabilită pe baza mediei trimestriale a ratelor  ROBOR la 3 și la 6 luni, când indicatorul depășește valoarea de 1,5%. Până la acest prag de referință, taxa este zero. „Nu ne sfiim să numim această taxă o taxă pe lăcomie”, spune ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care susține că taxa este menită să protejeze firmele și persoanele fizice din România, deși arată, în același timp, că se așteaptă ca statul să încaseze peste 3 miliarde de lei de la bănci.

Taxa va fi una progresivă și aplicată în situațiile în care ratele ROBOR 3M și ROBOR 6M depășesc o anumită valoare procentuală. Astfel, taxa va fi stabilită pe baza mediei trimestriale a ratelor  ROBOR la 3 și la 6 luni când este depășită valoarea de 1,5%. Până la acest prag de referință, taxa este zero.

Introducerea acestei taxe pe sistemul bancar survine după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, într-un discurs duminică la Consiliul Național al PSD, a atacat băncile și companiile străine prezente în România, afirmând că acestea nu plătesc suficient impozit pe profit în țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
saxo bank
taxa pe lacomie
ministru de finante