Comisia Europeană vrea ca cerințele pentru bănci în materie de bail-in să varieze de la caz la caz

Comisia Europeană vrea ca cerințele pentru bănci în materie de bail-in să varieze de la caz la caz
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mai 2016

Comisia Europeană refuză să introducă un nivel minim al activelor băncilor care poate fi utilizat de organismele de reglementare în momentul închiderii unei bănci, potrivit unui document legislativ consultat de Reuters care relaxează cerințele pentru instituțiile de credit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Documentul consultat de Reuters pune Executivul comunitar în opoziție cu noua entitate europeană înființată pentru închiderea băncilor cu probleme, Comitetul Unic de Rezoluție (SRB). Președintele SRB, Elke Koenig, a declarat în repetate rânduri că cerința minimă pentru fonduri proprii și pasive eligibile (MREL) ar trebui să fie de 8% din pasivele totale și fondurile băncilor, iar în cazul băncilor de importanță sistemică ar trebui să fie și mai mare.

Cerința minimă pentru fonduri proprii și pasive eligibile (MREL) este esențială pentru a permite așa-numitul "bail-in" al activelor băncilor, o procedură concepută pentru a permite forțarea acționarilor băncilor, deținătorilor de obligațiuni și deponenților mari să plătească pentru salvarea unei bănci, înainte de a putea fi utilizați banii contribuabililor.

Într-un proiect de regulament care ar urma să fie adoptat săptămâna viitoare și care va fi aplicabil în mod automat, Comisia refuză să introducă un nivel minim pentru MREL. Potrivit Executivului comunitar, "autoritățile de rezoluție vor stabili nivelul de pierderi pe care instituția sau grupul ar trebui să fie capabil să le absoarbă pe baza unui analize de la caz la caz". Comitetul Unic de Rezoluție va putea să impună un nivel minim al MREL de 8% sau mai mult dacă demonstrează că este necesar. SRB elaborează în prezent planurile de rezoluție pentru cele peste 140 de bănci le care le supraveghează.

Mărturii din infernul Fiscului: Popriri pentru datorii fictive, plăți dublate, inspectori care lucrează în lumi paralele CITEȘTE ȘI Mărturii din infernul Fiscului: Popriri pentru datorii fictive, plăți dublate, inspectori care lucrează în lumi paralele

De asemenea, Comisia refuză să impună și o perioadă minimă de tranziție pentru ca băncile să ajungă la un nivel adecvat al MREL, în condițiile în care Autoritatea Bancară Europeană a propus o perioadă maximă de patru ani. "Autoritățile de rezoluție vor determina perioada de tranziție adecvată care va fi cât mai scurt posibilă" se arată în propunerea Comisiei.

Executivul comunitar a explicat că actualele norme UE nu stabilesc un nivel minim al MREL și nici o perioadă clară de tranziție, aceste chestiuni urmând să fie rezolvate prin acte normative secundare. 

Sursa: Agerpres

Profit.ro organizează, în 23-24 mai, la Hotel Sheraton, sala Platinum, cu începere de la ora 9.00, prima ediție Profit Financial Forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții instituțiilor de supraveghere și reglementare, ai asociațiilor profesionale din domeniul bacar și asigurări, șefi de bănci, fonduri de investiții, reprezentanți ai pieței de capital, pentru a dezbate viitorul piețelor financiare.

Pentru detalii și înregistrări, click AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
bail-in