Comisioane mici sau zero la plățile transfrontaliere în euro pentru România și celalalte state din afara zonei euro

Comisioane mici sau zero la plățile transfrontaliere în euro pentru România și celalalte state din afara zonei euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 dec 2019

România și celelalte state membre UE care nu fac parte din zona euro beneficiază, începând de astăzi, de plăți transfrontaliere în euro mai ieftine, odată cu intrarea în vigoare a noilor norme privind comisioanele pentru plățile transfrontaliere intra-UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Normele au fost propuse în martie anul trecut și adoptate în această primăvară. Potrivit noii legislații, în statele membre care nu fac parte din zona euro, respectiv Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Polonia, România și Suedia, se vor percepe aceleași comisioane la plățile transfrontaliere în euro ca cele aplicate plăților interne, după modelul aplicat în cazul rezidenților și companiilor din zona euro.

Altfel spus, pentru plățile transfrontaliere în euro se vor percepe comisioane foarte mici sau chiar comisioane zero, notează Comisia Europeană într-un comunicat.

BCR a plasat la un cupon de 5,35% cea mai mare emisiune de obligațiuni nepreferențiale în lei de pe piața locală CITEȘTE ȘI BCR a plasat la un cupon de 5,35% cea mai mare emisiune de obligațiuni nepreferențiale în lei de pe piața locală

“Grație acestor noi norme, toți cetățenii noștri și, de asemenea, toate companiile noastre vor putea să efectueze plăți transfrontaliere în euro ieftine (…). De exemplu, o familie din România, care dorește să trimită bani în euro copilului participant la un schimb Erasmus la Paris, nu va mai fi nevoită să suporte costuri suplimentare, deoarece de acum înainte va plăti același comision ca în cazul unei tranzacții interne în România”, spune Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv responsabil cu o economie în serviciul cetățenilor.

Comisia precizează că va monitoriza îndeaproape aplicarea noilor norme și că va colabora strâns cu autoritățile naționale competente pentru a se asigura că normele în cauză sunt corect puse în aplicare.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
plati transfrontaliere
comision
costuri
norme comisioane plati transfrontaliere