Companiile din industria farma urcă spectaculos pe bursele europene după victoria lui Trump

Companiile din industria farma urcă spectaculos pe bursele europene după victoria lui Trump
scris 9 nov 2016

Acțiunile companiilor farmaceutice cresc puternic miercuri pe bursele europene, în urma victoriei republicanului Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, investitorii  anticipând riscuri mai mici pentru industria farma, comparativ cu situația în care cursa pentru Casa Albă ar fi fost câștigată de Clinton, informează Reuters.

Indicele Stoxx Europe 600 Health Care, care surprinde evoluția pe bursele europene a companiilor farmaceutice, avansa cu 4,2%, în condițiile în care indicele pan-european Stoxx Europe 600, care urmărește evoluția tuturor industriilor și sectoarelor, înregistrează un declin de 0,5%.

Acțiunile companiei daneze Novo Nordisk, care obține mai bine de jumătate din venituri pe piața din SUA, înregistrează cel mai puternic avans, fiind în creștere cu 7,5% pe bursa de la Copenhaga. Acțiunile Sanofi urcă cu 3%, iar Roche cu 4,5%.

“Roche se concentrează pe dezvoltarea unor medicamente inovatoare și teste de diagnostic și avem convingerea că Statele Unite vor continua să prețuiască și să sprijine inovația și progresul medical”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei elvețiene din industria farma Roche.

Pe parcursul campaniei, democrata Hillary Clinton a afișat o atitudine mult mai critică la adresa industriei farmaceutice și a prețurilor mari la medicamente față de contracandidatul ei, republicanul Donald Trump.

Trump nu a făcut prea multe comentarii în legătură cu prețurile medicamentelor și companiile farma, însă a adus în discuție ideea de a sprijini importarea unor medicamente mai ieftine și a pledat pentru verificarea mai atentă a majorării prețurilor pe piața farmaceutică.

Marie Owens-Thomsen, economist-șef al Indosuez Wealth Management consideră, însă, că ideea că victoria lui Trump e o veste bună pentru industria farmaceutică este mai degrabă simplistă. “A făcut și el (Trump-n.red.) unele afirmații care se pot dovedi dăunătoare”, afirmă aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
farma
farmaceutice
medicamente
industrta farmaceutica
actiuni
burse
trump
alegeri
clinton
sua
casa albă