Compromis european asupra unui buget al zonei euro

Compromis european asupra unui buget al zonei euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2019

Miniștrii europeni ai Finanțelor s-au înțeles vineri dimineața asupra liniilor mari ale unui buget al zonei euro, un proeict-far al președintelui francez Emmanuel Macron, însă revizuit în mod considerabil în scădere, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Pentru prima oară, am creat un buget operațional care va ajuta țările din zona euro să conveargă și să devină tot mai competitive. Este o realizare”, a declarat ministrul francez Bruno Le Maire, un apărător fervent ala cestei inițiative, scrie News.ro.

”Pentru prima oară, vom începe să gândim în viitor ca un bloc coerent și să ne coordonăm politice economice”, și-a exprimat el satisfacția.

FOTO Volvo și Uber au prezentat noul model de vehicul autonom. Uber va testa livrarea de mâncare cu drona CITEȘTE ȘI FOTO Volvo și Uber au prezentat noul model de vehicul autonom. Uber va testa livrarea de mâncare cu drona

Un purtător de cuvânt al Eurogrupului și-a exprimat în noaptea de joi spre vineri satisfacția față de ”acordul” încheiat de miniștri.

Acordul ministerial, la care s-a ajuns după 12 ore de negocieri, urmează să fie prezentat săptămâna viitoare șefilor de stat și de guverne ai statelor membre UE, la summitul de la Bruxelles.

Mandatați de lideri europeni în decembrie, miniștrii Finanțelor dezbat de șase luni problema unui buget care creează disensiuni între țările din Sud, susținătoare ale unei solidarități mai mari, și cele din Nord, cu Olanda în frunte, adepte ale rigorii bugetare.

Intitulat ”Instrument bugetar pentru competitivitate și convergență”, embrionul bugetului zonei euro are ca obiectiv să încurajeze reforme structurale în vederea creșterii competitivității în 19 țări care au adoptat moneda unică.

Concret, de exemplu, explică un diplomat francez, ar putea fi finanțată o reformă a formării profesionale, cel puțin parțial, prin acest instrument. Însă dacă țările nu-și respectă angajamentele cu privire la reforme, este necesar să ramburseze fondurile alocate.

”DISCUȚII FRUCTUOASE”

Acest ”instrument” va fi încorporat în bugetul UE - ale celor 27 de state membre UE, fără Regatul Unit, care urmează să iasă. El nu poartă, de altfel, numele de ”buget al zonei euro”, așa cum și-a imaginat Macron la început, după ce țările din Nord s-au opus folosirii expresiei.

Suma bugetului urmează să fie cu mult mai mică decât cea dorită de către președintele francez, care viza câteva sute de miliarde de euro.

Negocieri pe tema amplorii exacte a acestui ”instrument” urmează să aibă loc mai târziu, anul acesta, în cursul negocierilor cu privire la cadrul bugetului plurianual al UE aferent perioadei 2021-2027.

Două surse europene au evocat o anvelopă de 17 miliarde de euro, repartizați pe o perioadă de șapte ani între cele 19 state.

Ministrul olandez Wopke Hoekstra a salutat ”discuții fructuoase” și ”stimularea unei adevărate reforme în zona euro”.

”Astfel zona euro va deveni mai puternică”, a scris pe Twitter ministrul, cel mai reticent față de aceste reforme.

”Avem încă un drum lung de parcurs, mai ales în ceea ce privește finanțarea noului buget și nu subestimez provocările care ne așteaptă”, a relevat Bruno Le Maire.

Potrivit unui oficial european de rang înalt, acest buget ar putea de exemplu să fie alimentat prin venituri suplimentare provenind din taxe noi.

Franța și Germania propun astfel să se impună o taxă asupra tranzacțiilor financiare (TTF) la nivel european - un proiect vechi de mai mulți ani, prin care să fie alimentat.

Miniștrii europeni s-au înțeles, de asemenea, în noaptea de joi spre vineri, să modifice Tratatul cu privire la Mecanismul European de Stabilitate (MES), înființat în 2012, în plă criză a datoriei și menit să vină în ajutor țărilor aflate în dificultate, cu scopul de a-l consolida.

Funcționarea acestuia va fi ”radical” îmbunătățită, a insistat Le maire.

El va deveni un fel de creditor de ultim resort al băncilor aflate în mare dificultate, cu până la ”60 de miliarde de euro”, potrivit ministrului.

Europenii urmează acum să  avanseze pe tema Uniunii Bancare, lansate în 2012, în urma crizei financiare, și  care se află în prezent în impas.

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
buget