O nouă amendă în Big Four: PwC sancționată cu 4,6 milioane de lire sterline în Marea Britanie

O nouă amendă în Big Four: PwC sancționată cu 4,6 milioane de lire sterline în Marea Britanie
scris 13 iun 2019

Autoritățile britanice au amendat firma de audit și consultanță PwC cu 4,55 de milioane de lire sterline pentru modul în care a realizat auditul firmei de servicii IT Redcentric, în bilanțului căreia fost descoperită o "gaură" de circa 20 de milioane de lire sterline.

Totodată, doi parteneri ai PwC, una dintre companiile din domeniul contabil incluse în "Big Four", Jaskamal Sarai și Arif Ahmad, au primit amenzi de câte 140,000 lire, iar companiei de audit i s-a impus să recunoască public că raportările sale nu au îndeplinit cerințele relevante, potrivit Reuters.

Autoritatea britanică de supraveghere în domeniul contabil (FRC) a cerut PwC să suplimenteze montizorizarea practicilor de audit și afirmă că neregulile găsite au fost numeroase și, în unele cazuri, legate de aspecte fundamentale.

Un fost bancher de la Deutsche Bank implicat în manipularea dobânzilor Euribor CITEȘTE ȘI Un fost bancher de la Deutsche Bank implicat în manipularea dobânzilor Euribor

PwC și-a cerut scuze pentru erori într-un comunicat. 

"De la momentul în care am realizat acel audit am făcut numeroși pași pentru îmbunătățirea procesului", a declarat compania.

Luna trecută, PwC a anunțat investiții de 30 de milioane de lire sterline pentru îmbunătățirea calității în activitatea de audit.

Declarațiile financiare ale Redcentric aferente anului 2016 au necesitat modificări substanțiale, activul net fiind ajustata cu 15,8 milioane de lire. Profitul net de 5,3 milioane de lire declarat inițial a fost înlocuit cu o peirdere de 4,2 milioane de lire.

Conform FRC, cei doi parteneri PwC au primit training legat de aplicare scepticismului profesional în legătură cu afirmațiile clienților.

GALERIE FOTO BNR pune în circulație un milion de monede speciale de 50 de bani cu ocazia vizitei Papei Francisc în România CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO BNR pune în circulație un milion de monede speciale de 50 de bani cu ocazia vizitei Papei Francisc în România

"Scepticismul profesional a lipsit în acest audit. Dacă ar fi fost aplicat, probabil că anumite declarații incorecte ar fi fost scoase la iveală", a declarat un reprezentant FRC.

În 2017, PwC a primit două amenzi record în Marea Britanie. În august, compania a fost amendată cu suma record 5,1 milioane lire sterline, după ce a admis că a săvârșit abateri în auditul financiar al RSM Tenon Group, la un moment dat una dintre cele mai mari firme de consultanță din Regat.

În mai, firma din Big Four fusese sancționată cu 5 milioane lire, sumă record la acel moment. din cauza modului deficitar în care a verificat registrele contabile ale Connaught, furnizor de servicii de reparații și mentenanță în domeniul locuințelor sociale, intrat în insolvență în 2010.

Companiile de audit din “Big Four”- grupul celor mai puternici jucători de pe piața de profil, KMPG, PwC, Deloitte și EY, a fost, în ultimii ani, ținta a numeroase investigații legate desfășurarea activității de audit contabil.

Spre exemplu, în luna mai, FRC  a propus o nouă amendă record pentru KMPG, de 12,5 milioane de lire sterline, în legătură cu raportările de la Bank of New York Mellon. KMPG a primit deja mai multe amenzi de milioane de lirestreline.

Parlamentarii britanici consideră că cei patru jucători trebuie să se “spargă” pentru a evita în viitor repetarea eșecurilor grave de audit care au subminat încrederea în profesie. Aceștia au recomandat și restricții suplimentare pentru companiile Big Four. Impunerea de noi reguli în Marea Britanie pentru marile firme internaționale de audit și consultanță este importantă, activitatea și practicile acestora putând fi adaptate în consecință și în celelalte țări unde activează.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenzi big four
nereguli contabile
marea britanie
frc
amenda pwc
pwc